Problemen zakenbanken nog niet voorbij

Voeg nog eens zo’n 3 miljard dollar of meer toe aan de pijn bij Merrill Lynch. Dat is het bedrag waarmee de aandeelhouders de marktwaarde van het concern hebben gekortwiekt, na de bekendmaking van verliezen van 8 miljard dollar (5,6 miljard euro) op zogenoemde CDO’s (collateralized debt obligations , speciale beleggingsvehikels) en hypotheken. Maar de aandelenkoersen van concurrenten als Lehman Brothers en Morgan Stanley zijn ook gedaald.

Het besluit van Merrill Lynch om deze verliezen met 75 procent op te blazen, slechts een paar weken na een eerste waarschuwing, verleidde de doorgaans nuchtere kredietbeoordelaar Standard & Poor’s tot het gebruik van het woord „alarmerend”.

Beleggers zijn hierdoor ook met de neus op de onaangename feiten gedrukt. Voorzover het de waardering van door effecten gedekte CDO’s aangaat, bestaat er niet zoiets als een ‘gootsteenputjes’-aanpak, waarbij een firma al het slechte nieuws in de financiële resultaten van één kwartaal verpakt en verder gaat.

Waarom niet? Dat is eenvoudig te beantwoorden: omdat niemand het erover eens kan worden wat deze ingewikkelde en slechts zelden verhandelde effecten precies waard zijn. Minstens een paar zakenbanken in Wall Street hebben zich voor hun waarderingen te veel op gemankeerde computermodellen verlaten, hetgeen resulteerde in een overdreven optimistische kijk op de vooruitzichten voor een markt die nu lijkt te zijn veroordeeld tot een lang verblijf op de intensive care.

Deze zogenoemde mark-to-model-waarderingen zijn luchtspiegelingen gebleken vergeleken met de koersen waartegen beleggers in werkelijkheid bereid zijn deze effecten te kopen. De afschrijvingen door Merrill Lynch van door hypotheken gedekte CDO’s lijken erop te duiden dat beleggers de effecten waarderen op een niveau van 60 tot 70 cent per dollar. Maar sommige marktpartijen denken dat ze niet van eigenaar zullen verwisselen voor meer dan 40 cent per dollar.

Zolang deze waarderingskloof blijft bestaan, is er een kans dat Wall Street nog meer klappen zal moeten incasseren. De problemen op de markt voor risicovolle (subprime) hypotheken kunnen verergeren, en zelfs als dat niet gebeurt, kunnen de waarderingen die sommige banken hanteren voor deze effecten op lucht zijn gebaseerd. Dit is in ieder geval niet iets wat de banken gegarandeerd in één enkel kwartaal achter zich kunnen laten.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Antony Currie
    • Richard Beales