Poe had wellicht een fatale hersentumor

Mogelijk komt er duidelijkheid in van de grootste literaire mysteries van de Amerikaanse literatuur: de dood van horrorschrijver Edgar Allan Poe (1809-1849). Volgens nieuw onderzoek van de Amerikaanse auteur Matthew Pearl zou de schrijver gestorven zijn aan de gevolgen van een hersentumor. Pearl baseert zijn conclusie op oude krantenberichten, waarin ooggetuigeverslagen staan van de opgraving van Poe`s lichaam, 26 jaar na zijn dood. Poe`s hersenen bleken rond de schedel nog te zien, wat erg ongewoon is: hersenen vergaan bijzonder snel. Navraag bij forensische pathologen leerde dat bepaalde hersentumoren na de dood hersenverkalking kunnen veroorzaken, waarbij een harde massa op de schedel achterblijft. De hersentumor kan ook verklaren waarom hij zoveel hallucinaties had vlak voor hij stierf. De dood van Poe is altijd met veel speculaties omgeven geweest.