Overbezette ziekenhuizen weren patiënt

Enkele ziekenhuizen in Drenthe hebben deze week een gedeeltelijke opnamestop afgekondigd. Alleen voor spoedgevallen kunnen patiënten er nog terecht.

De oorzaak is onvoldoende capaciteit bij de thuiszorg in de regio, meldde directeur Pieter Windt van het Scheper Ziekenhuis in Emmen gisteren. Daardoor kunnen patiënten niet naar huis gestuurd worden.

Bij de ziekenhuizen zou sinds september sprake zijn van overbezetting. Dat volgde op het besluit van een aantal regionale thuiszorginstellingen geen nieuwe patiënten meer aan te nemen, wegens onvoldoende budget. Na verloop van tijd werden de gevolgen voelbaar, zegt Windt. „De zorgketen zit verstopt: de thuiszorg wordt niet meer betaald door de verzekeraar en neemt dus geen nieuwe patiënten aan. De patiënten blijven dan te lang in het ziekenhuis of het verpleeghuis liggen. De huisarts merkt het, omdat hij nergens meer mensen kan laten opnemen.”

Zorgverzekeraar Achmea, die de thuiszorg uit het AWBZ-budget betaalt, heeft deze week een brief ontvangen van de ziekenhuizen. Boudewijn Ponsioen, directeur van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: „Achmea zegt dat het budget te klein is. Maar ze hebben wel een zorgplicht.” Hij ziet de bezetting van de bedden oplopen: „In de vijf Drentse ziekenhuizen ligt die meestal rond de 80 procent. Nu zitten we tegen 100 procent aan.”

Zolang geen goede nazorg is geregeld, wordt iemand niet uit het ziekenhuis ontslagen en ligt hij of zij in een ‘verkeerd’ (duur) ziekenhuisbed. De verkeerde-beddenproblematiek speelt al jaren. Maar er is wel wat veranderd, zegt Wubbo Mulder van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, waar 10 procent van de patiënten in een verkeerd bed ligt: „Vroeger waren het vooral mensen die wachtten op een verpleeghuis. Tegenwoordig gaat het ook om mensen die op thuiszorg wachten.”

Zowel Windt als Mulder heeft het idee dat het een landelijk probleem is. Ponsioen deelt die mening: „Tegen het eind van het jaar zal het tekort in meer regio’s oplopen.” In december 2006 moest de overheid ook extra geld uitgeven aan de AWBZ, omdat de thuiszorg capaciteitsproblemen had.