Nieuwe werklozen: te jong en rijk

Zo ben je topman, en zo ben je werkloos.

Dat lot treft dezer dagen drie heren: ABN Amro-topman Rijkman Groenink, Jan Bennink van Numico en Klaas Wagenaar van Getronics. De ene dag staan ze nog in de spotlights van het internationale zakenleven, met volle agenda’s, ellenlange vergaderingen en veel heen en weer vliegen. De andere dag zitten ze thuis, op de bank, niks te doen.

De drie zijn het slachtoffer geworden van de overnames van hun respectievelijke bedrijven. Tent verkocht, baas naar huis.

Maar anders dan de gemiddelde werkloze, hebben Groenink, Bennink en Wagenaar financieel gezien weinig prikkels om een nieuwe baan te vinden. Gezamenlijk neemt het trio zeker 100 miljoen euro aan salaris, bonussen en uitgekeerde opties en aandelen mee naar huis bij het afscheid.

Jan Bennink krijgt voor de verkoop van zijn babyvoedingsconcern aan het Franse Danone zeker 80 miljoen euro. Bennink kwam daardoor publiekelijk onder vuur te liggen, maar hij onthield zich van een reactie. Tot vorige week. In een interview meldde hij wat hij met het geld ging doen: schenken aan zijn kinderen en aan goede doelen, een bekende hobby van welvarende mensen. Uiteindelijk, verklaarde hij, blijft er voor hemzelf niets over. Bennink is pas 51, te jong om nu al met pensioen te willen. Maar een baan in Nederland ziet hij voor zichzelf niet meer weggelegd. Hij heeft het gehad met de zesjescultuur hier en wacht op een aanbieding uit het buitenland.

Bij Groenink, met 57 jaar dichter bij zijn pensioen, ligt dat net even anders. Hij krijgt volgens de laatste calculaties 20 miljoen mee bij zijn vertrek als topman van ABN Amro. Niet gek, maar Groenink heeft het nadeel dat hij, anders dan Bennink, aangeslagen uit de overnamestrijd is gekomen. Is hij daarom voor commissariaten wel in trek, is nu de vraag. Hij heeft, zoals dat heet, een vlekje. Groenink heeft al een commissariaat bij het niet- beursgenoteerde SHV, maar liet enkele maanden geleden een commissariaat bij Shell schieten.

Helemaal pech heeft scheidend Getronics-topman Wagenaar. De man die na de ondergang van softwarebedrijf Baan al eens „de slechtste financieel directeur ooit” genoemd werd, is pas 49. KPN-topman Scheepbouwer, die Getronics overnam, had geen behoefte aan zijn diensten. Wagenaar krijgt maar een fractie mee van de bedragen waar Groenink en Bennink mee naar huis gaan: 2,4 miljoen euro. Als hij tot zijn pensioen niets nieuws gaat doen, is dat omgerekend 150.000 euro per jaar. Niet gek, maar minder dan de premier verdient. En onder de Balkenendenorm tel je eigenlijk niet mee.

Egbert Kalse