Nieuwe sancties VS tegen Iran

De Verenigde Staten hebben een reeks nieuwe sancties afgekondigd tegen Iran, omdat het land terroristen in Irak zou steunen en bezig zou zijn met het ontwikkelen van atoomwapens. De sancties zijn gericht tegen het elitekorps van de Revolutionaire Garde (onderdeel van het Iraanse leger), ruim twintig bedrijven en drie staatsbanken. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zijn de maatregelen bedoeld „om het hoofd te bieden aan het bedreigende gedrag van de Iraniërs”. Het is de breedste reeks aan strafmaatregelen sinds de sancties na de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. President George W. Bush suggereerde afgelopen week dat Iran, als het in het bezit komt van nucleaire wapens, „een Derde Wereldoorlog” teweeg kan brengen. Vice-president Dick Cheney sprak zondag van „ernstige consequenties” als de islamitische republiek haar nucleaire programma niet stillegt. (Reuters, AFP)