NAVO-offensief tegen Talibaan

De NAVO is in Uruzgan een groot offensief begonnen om de Talibaan te verdrijven uit delen van de Afghaanse provincie. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt.

Bronnen binnen het departement bevestigen dat de operatie, genaamd ‘Spin Gahr’, zal plaatsvinden in de Baluchi-vallei. Vanuit deze vallei, een kleine twintig kilometer ten noorden van Tarin Kowt en Kamp Holland, worden de aanvallen van de Talibaan op bijvoorbeeld Nederlandse militairen gepland en voorbereid.

De Nederlandse militairen die aan de operatie meedoen, worden onder meer bijgestaan door een Britse reservecompagnie met onder meer Ghurka’s. Eerder al meldde deze krant dat de Ghurka’s (gevreesde Brits-Nepalese strijders) op korte termijn worden ingezet.

De operatie heeft volgens het ministerie van Defensie als doel „de veiligheid in specifieke delen van de provincie te verbeteren voordat de winter invalt”. De duur van de operatie en het aantal betrokken troepen zijn nog niet bekend.

In de Baluchi-vallei bevindt zich het hoofdkwartier van de Talibaan in Uruzgan. Vanuit deze plek houden de Talibaan in de provincie in zijn greep. Defensie meldt nu dat de Talibaan de afgelopen maanden „in bepaalde gebieden van Uruzgan een grotere mate van vrijheid” hebben gekregen.

Tijdens een ander offensief bij Chora slaagden Nederlandse militairen er afgelopen zomer er in de noordelijk gelegen gebieden van de pas uit handen te houden van de Talibaan. Maar de Talibaan bleven actief in het deel van Uruzgan dat ten zuiden van Chora ligt. Bij de actie in Chora vielen veel burgerslachtoffers, door luchtbombardementen en door geweld van de Talibaan.

Vorig jaar zomer probeerden Amerikaanse en Nederlandse militairen ook al om de Talibaan te verdrijven. Na een grootschalig offensief leek de vallei te zijn ‘gezuiverd’, maar al heel snel doken de Talibaan weer op.

Nederland blij met Franse steun in Afghanistan: pagina 8 en 9