Na wc-gebruik handen wassen is hygiënisch, maar hoe ze goed te drogen?

Ook mensen met een geringe smetvrees kennen de twijfel na het toiletgebruik op het werk of in een openbaar gebouw. Kan ik hier wel hygiënisch mijn handen wassen?

Na de beroemde stofzuiger komt Dyson nu met het ‘luchtmes’, de eerste echt hygiënische, hufterbestendige handendroogblazer. Dyson Airblade

Sir James Dyson, de uitvinder van de stofzakloze stofzuiger, presenteerde onlangs in Amsterdam een nieuw product: een handdroger. Een apparaat dat onverwarmde lucht met een snelheid van ongeveer 640 kilometer per uur over de handen blaast.

In tegenstelling tot conventionele handdrogers komt er hierbij geen energievretend verwarmingselement aan te pas. Volgens Dyson zouden de handen in tien seconden volledig droog zijn.

De naam van het nieuwe Dyson-product, Airblade, betekent luchtmes.

James Dyson claimt ook dat de droger vier keer zo weinig stroom gebruikt als een conventionele handdroger.

Tijd om te testen.

Nadat de proefpersoon zich eerst goed in het gebruik heeft laten instrueren, blijkt hij twee keer zoveel tijd nodig te hebben. Toegegeven, de proefpersoon heeft stevige knuisten. Kleinere handen hebben minder tijd nodig.

Wat de energieclaim betreft, de laatste generatie conventionele handendrogers verbruikt ongeveer evenveel energie als de krachtige motor van de Airblade: 1.600 Watt per uur. Het droogproces bij zo’n gewone handdroger duurt dertig seconden gemiddeld dus met die stroombesparing valt het wel mee.

In Japan levert Mitsubishi al meer dan tien jaar een vergelijkbare, ook met een ‘luchtmes’ werkende handdroger. Maar dit apparaat heeft een minder krachtige motor en is niet vandaalbestendig, dit in tegenstelling tot de van een gegoten aluminium ombouw voorziene Dyson.

Uniek aan de Airblade is het onderhoudsvrije HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) dat, voordat de uit de toiletruimte afkomstige lucht op de handen wordt geblazen, vrijwel alle bacteriën heeft verwijderd. Een andere noviteit is de oplossing voor het van de handen geblazen water. Dat wordt gedesinfecteerd en vervolgens als onzichtbare nevel weer in de toiletruimte afgegeven, de Airblade heeft dus geen afvoer nodig.

De Airblade kreeg als eerste en enige handdroger een certificaat van het NSF (National Sanitation Foundation), het gerenommeerde internationale volksgezondheids- en veiligheidsinstituut.

Maar zijn conventionele handdrogers onhygiënisch omdat ze de met micro-organismen vervuilde lucht op onze handen blazen? Dat is een fabeltje, waarschijnlijk afkomstig uit de papierindustrie. Volgens TNO-onderzoek uit 1995 zijn handdrogers even hygiënisch als eenmalig te gebruiken handdoeken.

De Dyson Airblade is een energiezuinige en mooi vormgegeven oplossing voor toiletten in openbare ruimten. Geen dure abonnementen meer voor handdoekrollen en de papierautomaten kunnen de deur uit, want zo’n Airblade (999 euro) is uiteindelijk wel goedkoper.

Testfilmpje: www.youtube.com/ruudvanmarion

Meer info: www.dyson.nl