iPod

Ine praat met Eva de Haan, 11 jaar, over haar iPod.

Eva de Haan Foto Jorgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 09-10-2007 / Eva Bergman/de Haan met haar iPod. Krielen, Jorgen

Eva: „De iPod kreeg ik voor mijn verjaardag in Amerika. Het moest iets kleins zijn anders paste het niet in mijn koffer. Het is een herinnering.”

Ine: „Je hebt een jaar in Los Angelos gewoond en op school gezeten. Je wandelde elke dag wel een half uur naar school met je iPod op. Waar luisterde je naar?”

Eva: „Veel muziek van papa, die houdt ook van modern enzo. Bijvoorbeeld Alicia Keys, Christina Aguilera. Ik doe wel spelletjes maar ik heb er geen filmpjes op want anders kan er minder muziek op en dat vind ik stom.”

Ine: „Is verjaardag vieren in Amerika heel anders?”

Eva: „Ja, dat is heel anders. We gaven een picknick, echt op zijn Amerikaans: ‘everybody welcome’ en iedereen had iets lekkers meegenomen. Wij dachten dat we veel hadden gekocht, voor Nederland dan, maar we hadden bijna te weinig. In Amerika is alles heel groot. Hier is de supermarkt zelfs klein.”

Ine: „Krijg je van de kinderen dan ook heel grote cadeaus?”

Eva: „Duur vooral. Bijvoorbeeld: mijn broertje was jarig en kreeg van een vriendje iets waarvan mijn ouders in de winkel gezegd hadden dat het te duur was. Dat weet hij zelf niet hoor.”

Ine: „De school waarop je zat was heel internationaal: kinderen uit Korea, Iran. Nu zit je met alleen maar Nederlanders. Als je naar je iPod luistert waar denk je dan aan?”

Eva: „Ik mis ons huis in Los Angeles, de kinderen. Maar ook de sfeer. Als je in Amerika vraagt: How are you? Dan zegt de ander: Great! Hier zeggen ze: ik heb hoofdpijn of een vijf op mijn rapport.”

Naar welke muziek luister jij het liefst?