Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Denksport

Internet Weblog van de dag

Hikaru Nakamura Hikaru Nakamura, Amerikaanse grootmeester, 19 jaar.
Hikaru Nakamura Hikaru Nakamura, Amerikaanse grootmeester, 19 jaar.

Weblog Schaken. „De 19-jarige Amerikaanse grootmeester Hikaru Nakamura is al vaak door oudere en wijzere schakers vermanend toegesproken, bijvoorbeeld omdat hij rare openingen speelde, zoals 1. e4 e5 2. Dh5”, schrijft Hans Ree in de jongste aflevering van zijn weblog Schaken.

Hij vervolgt: „Dat was overigens nog niet zo slecht, maar daarna deed Nakamura 2. Dh5 ook tegen andere eerste zetten van zwart, hoewel die dame-uitval dan totale onzin is. Nakamura speelt serieuze toernooipartijen vaak alsof het frivole vluggertjes zijn.

In 2005 zei Boris Gelfand over hem: ‘Hij gaat er prat op dat hij nog nooit een schaakboek heeft gelezen en geen eindspeltheorie kent. In plaats van het werk van Tarrasch te bestuderen is hij liever 24 uur per dag op de Internet Chess Club.’ Gelfand wilde geen uitspraak doen over de vooruitzichten van Nakamura, maar zei wel dat naar zijn idee zulke pragmatische spelers die ‘van zet tot zet’ leven, zonder diepere strategie, op een gegeven moment geen vooruitgang meer boeken. Gelfand kreeg voorlopig gelijk, want Nakamura heeft de afgelopen jaren inderdaad weinig vooruitgang geboekt .Toch is hij onder Amerikaanse schaakliefhebbers erg populair, en dat valt ook wel te begrijpen.” Waarom, is te lezen op:

http://weblogs.nrc.nl/weblog/schaken/