Hagemeyer moet zijn lot accepteren

De aandeelhouders van Hagemeyer zouden wel eens op de lange lijst van onbedoelde slachtoffers van de kredietcrisis terecht kunnen komen. Het Nederlandse handelshuis voor elektronicaonderdelen ligt onder vuur van de nummer één en de nummer twee van de bedrijfstak, die hun als derde geplaatste concurrent willen splitsen.

Maar de hoop dat een bedrijvenopkoper tussenbeide komt om een overname voor de aandeelhouders aantrekkelijker te maken, lijkt nogal ijdel. Marktleider Rexel heeft een volledig uit contanten bestaand bod van 3 miljard euro gelanceerd, dat moeilijk te weerstaan zal zijn nu Sonepar, dat twee weken geleden het eerste bod uitbracht, met Rexel samenwerkt om de buit te verdelen. Rexel krijgt de Europese bezittingen van het Nederlandse concern, terwijl Sonepar de divisies voor Amerika en Azië/Pacific zal overnemen.

Het bod van Rexel van 4,60 euro per aandeel is nauwelijks 8 procent hoger dan dat van Sonepar en waardeert Hagemeyer op elf maal de winst over volgend jaar – een premie van 50 procent ten opzichte van Rexel zelf. Dat lijkt misschien veel, maar Hagemeyer bevindt zich middenin een saneringsoperatie. Rexel verwerft een groter overwicht op zijn leveranciers in Europa, hetgeen een belangrijke bijdrage zal leveren aan de synergievoordelen van 70 tot 80 euro per jaar die de premie van 47 procent moeten rechtvaardigen ten opzichte van de aandelenkoers van vóór de speculatie. Daarnaast zouden er meer dan voldoende kostensynergieën te behalen zijn in de distributiesector – Rexel, dat veel betere winstmarges heeft, moet in staat zijn Hagemeyer weer de nodige discipline op te leggen.

Het Franse concern zegt de financiering van de overeenkomst al rond te hebben. Als het de Amerikaanse en Aziatische divisies eenmaal aan Sonepar heeft verkocht, zou het een beheersbare schuld van zo’n vier maal de winst overhouden. Het bedrijf heeft waarschijnlijk genoeg geld op de bank staan om zijn bod nog enigszins te verhogen – dat zou de prijs zijn voor het van de beurs halen van Hagemeyer, want Rexel heeft 95 procent van de aandelen nodig om dat te kunnen doen.

Maar het is onwaarschijnlijk dat Rexel veel verder zal gaan dan 4,80 euro per aandeel, tenzij er nog een concurrerend bod komt. Op een gegeven moment zal het bestuur van Hagemeyer dan ook moeten toegeven dat de dagen van het concern als zelfstandige onderneming definitief voorbij zijn.

Pierre Briançon