Grootschalige operatie NAVO in Uruzgan

De NAVO is gisterochtend in Uruzgan begonnen aan een groot offensief om de Talibaan te verdrijven uit delen van die Afghaanse provincie. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Bronnen binnen het departement bevestigen dat de operatie, genaamd Spin Gahr, plaats vindt in de Baluchi-vallei, circa twintig kilometer ten noorden van provinciehoofdstad Tarin Kowt, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd. Vanuit die vallei bereiden de Talibaan aanvallen voor op NAVO-militairen.

Doel van de operatie is, volgens Defensie, „de veiligheid in specifieke delen van de provincie te verbeteren voordat de winter invalt”. Het is nog onduidelijk hoelang de operatie gaat duren en hoeveel troepen erbij betrokken zijn.

De Nederlandse militairen die de operatie uitvoeren worden onder meer bijgestaan door een Britse reservecompagnie met daarin ook Nepalese strijders. Deze krant meldde eerder al dat deze zogeheten Ghurka’s op korte termijn zouden worden ingezet. Ook Australiërs doen aan de actie mee. Een van hen is daarbij gisteren om het leven gekomen. Het is de tweede Australiër in Uruzgan die sneuvelde in veertien dagen tijd.

In de Baluchi-vallei bevindt zich het hoofdkwartier van de Talibaan in Uruzgan. Vandaaruit houden de Talibaan de provincie in hun greep, en zij bereiden er acties voor tegen NAVO-militairen in andere delen van Afghanistan, zoals de Britten in Helmand, een buurprovincie van Uruzgan.

Volgens Defensie hadden de Talibaan „de afgelopen maanden [...] een grotere mate van vrijheid” verkregen. „Hierdoor liepen de geplande wederopbouwactiviteiten veel vertraging op en kwam de lokale bevolking te veel onder druk te staan [...].”

Afgelopen zomer, tijdens een offensief ten noorden van de Baluchi-vallei, slaagden Nederlandse militairen erin om dat gebied uit handen van de Talibaan te houden. Die bleven echter ten zuiden hiervan actief. Bij die actie vielen veel burgerslachtoffers, zowel door coalitievuur als door toedoen van de Talibaan.

Een jaar eerder hadden Amerikanen en Nederlanders ook al geprobeerd de Talibaan uit de omgeving te verdrijven.

Om burgerslachtoffers dit keer te voorkomen heeft de nieuwe gouverneur van Uruzgan, Hamdam, de burgerbevolking tijdig gewaarschuwd voor gevechtsacties, aldus Defensie.

Achtergronden over de missie op nrc.nl/uruzgan.