Grappige Vlaming, de TMF Awards en Katja op zoek naar Hema-producten

1De meeste mensen associëren de Hema waarschijnlijk eerder met ondergoed en rookworsten dan met fair trade. Daar komt vanaf 29 oktober misschien verandering in. Vanaf maandag verkoopt de winkel namelijk producten die afkomstig zijn uit arme gebieden, zoals kerstversiering uit Brazilië en schoudertassen gemaakt van rijstzakken uit Cambodja. De winst die in Nederland op de producten wordt gemaakt, gaat terug naar educatieve en ontwikkelingsprojecten in regio’s waar de producten vandaan komen. Het is een project van de stichting Return to Sender, die Katja Schuurman heeft opgericht. Omroep Llink volgde Katja’s zoektocht naar producten en zendt morgen de eerste aflevering van Return to Sender uit. De afleveringen zijn na terug te zien op de site, waar ook alle producten op staan.

Return to sender, zaterdag, Ned.3, 21.45u.Web: returntosender.nl

2Jaarlijks zendt de Vara heel wat voorstellingen van populaire Nederlandse cabaretiers uit als Theo Maassen, Hans Teeuwen en Youp van ’t Hek. Belgische cabaretiers kom je op de Nederlandse televisie beduidend minder tegen. Toch heeft België wel degelijk getalenteerde cabaratiers, zoals de droogkomische Vlaming Wim Helsen. Dat bewees hij in zijn debuutvoorstelling Heden Soup! waarin hij een onaangepast type speelde dat soep uitdeelde aan vrouwen bij bushaltes. De Vara zendt morgenavond zijn tweede show uit, Bij mij zijt ge veilig. NRC-recensent Henk van Gelder schreef daarover: „Zo overrompelend als dat dwaze debuut zou zijn tweede programma nooit meer kunnen zijn – en dat is het dan ook niet. Maar ongeëvenaard zot is Bij mij zijt ge veilig weer wel”.

Wim Helsen: Bij mij zijt ge veilig, zaterdag, Ned.3, 22.40u. helsen-williams.be/helsen

3Een week lang werden de kijkers van TMF overspoeld met herhalingen van optredens tijdens de TMF awards van voorgaande jaren. Dat kon maar één ding betekenen: zaterdag is de editie van 2007. Als vanouds heeft de muziekzender weer een hoop grote sterren weten te strikken uit binnen- en buitenland. Zo treden zaterdag in de Amsterdamse Heineken Music Hall artiesten op als Sugababes, Within Temptation, Krezip, Di-rect, Enrique Iglesias en Kaiser Chiefs. De TMF Awards zijn uitverkocht, maar net als in voorgaande jaren wordt de uitreiking rechtstreeks op televisie uitgezonden. Geen tijd om te kijken zaterdag? Geen nood, want de optredens zullen komende week weer eindeloos herhaald worden.

TMF Awards, zaterdag, TMF, 19.00u. Web: tmfawards.nl

4Ten slotte, zondag op televisie: Candy Meets...Van Morrison (Nederland 2, 17.45u.), Zembla over paardendoping (Nederland 2, 21.50u.) en de Belgische politieserie Zone Stad (Nedederland 1, 23.15u.)