‘Gelukkige klas’ zonder vierde alinea

Het vorige week in bijna een miljoen exemplaren verspreide boek De gelukkige klas van Theo Thijssen is niet compleet. Door een productiefout ontbreekt de vierde alinea van de roman. De gelukkige klas wordt dezer weken tijdens de actie Nederland Leest gratis verspreid door bibliotheken en scholen. De Stichting CPNB heeft inmiddels een boekenlegger gemaakt waarop de ontbrekende alinea staat afgedrukt.

In de bewuste alinea, op de openingspagina van het boek, meldt de hoofdpersoon, de onderwijzer Staal, dat hij een aanvullende opleiding voor het geven van Franse les volgt. Henk Kraima, de directeur van de CPNB, weet niet hoe de fout precies in het boek is geslopen. „We hebben de tekst uit Thijssens Verzameld werk gebruikt. Daar is een aantal illustraties bij geplaatst, toen moet er iets zijn misgegaan.” Volgens Kraima is de tekst van het boek wel nagelezen, maar niet met het origineel ernaast. „Nadat we deze fout hebben ontdekt, is dat wel gedaan door drie verschillende teams.” Er zijn geen andere ongerechtigheden ontdekt.

De gratis uitgave van De gelukkige klas is verspreid in een oplage van 950 duizend stuks. De fout staat ook in de 23 duizend exemplaren van een luxe-editie, die voor tien euro in de boekwinkel te koop is. Kraima gaat die uitgave niet herdrukken. „Als het om meer dan een alinea was gegaan, hadden we dat misschien wel gedaan.”