Gelijkspel tegen Zenit voor AZ morele winst

Ari (midden) opende op fraaie wijze de score voor AZ, maar zou later een rode kaart krijgen. Foto AP AZ Alkmaar's Ariclenes Da Silva Ferrei, center, fights for the ball with Zenit St. Petersburg's Alexander Anyukov, right, and Anatoliy Tymoschuk, left, during their UEFA Cup Group A soccer match at the Petrovsky stadium in St. Petersburg, Russia, Thursday Oct. 25, 2007. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Associated Press

Zenit St. Petersburg 1 AZ 1

Ruststand 1-1. 20. Ari 0-1, 43. Timosjtsjoek 1-1. Scheidsrechter: Kapitanis (Cyprus). Toeschouwers: 21.000.

Vooraf kwamen de trainers Louis van Gaal en Dick Advocaat bijna superlatieven te kort om elkaars ploegen de hemel in te prijzen. Met de 1-1 tussen het Russische Zenit St. Petersburg en het Nederlandse AZ werden de verhoudingen tussen beide ploegen goed weergegeven. Desondanks betekende het gelijkspel in de groepsfase van het UEFA-Cuptoernooi een morele overwinning voor Van Gaal en een deceptie voor Advocaat. De trainer van AZ sprak zelfs van „een geweldig punt”.

AZ wilde het optreden in het UEFA-Cuptoernooi aangrijpen om het zelfvertrouwen van de ploeg op te vijzelen. De club die dit seizoen wilde meedoen om de prijzen, kende in de competitie de slechtste seizoensstart sinds 1996 en werd door Cambuur uitgeschakeld in het nationale bekertoernooi. In een poule met Zenit St. Petersburg, Larissa, Everton en FC Nürnberg hoopt AZ minimaal derde te worden om zo de hoop op een prijs levend te houden.

De formatie van Van Gaal begon uitstekend aan het uitduel met de koploper van de Russische competitie. Na twintig minuten opende AZ de score door een fraai doelpunt van de Braziliaanse spits Ariclenes da Silva Ferreira, beter bekend als Ari.

Vijf minuten voor rust ging Ari in de fout. Hij schopte een tegenstander tegen de grond en werd door de Cypriotische scheidsrechter Kapitanis van het veld gestuurd. De Braziliaan was nog niet eens in de kleedkamer gearriveerd, toen Zenit St. Petersburg door een benutte strafschop van Anatoli Timosjtsjoek op gelijke hoogte kwam, nadat Ryan Donk zijn tegenstander had gevloerd. De rest van het duel kon AZ weinig anders doen dan proberen stand te houden. Daarin slaagde de club met enig kunst- en vliegwerk.

De spelers van AZ maakten zich keer op keer boos over de beslissingen van de arbiter, die ook geel gaf aan de AZ-spelers David Mendes da Silva, Kew Jaliens, Kemy Agustien, Barry Opdam, Maarten Martens, Milano Koenders en Ryan Donk. Op de meeste gele kaarten viel weinig af te dingen. Van Gaal noemde het optreden van Ari achteraf „onprofessioneel”.

Ari wilde na zijn onbezonnen daad doen geloven dat hij zwaar geblesseerd was geraakt door een botsing. Zogenaamd kermend van de pijn viel hij op de grond. Scheidsrechter Kapitanis liet zich niet in de luren leggen en riep de hulp van zijn assistent langs de kant in. Daarop trok hij de rode kaart voor Ari. De spits bleek plotseling niets meer te mankeren.

AZ wist in de voorgaande jaren in het UEFA-Cuptoernooi vaak met aanvallend voetbal de tegenstander te verrassen. Maar zoals eerder in de nationale competitie bleek is AZ er niet in geslaagd het vertrek van de ervaren spitsen Shota Arveladze en Danny Koevermans te compenseren. Van Gaal had het geluk dat Advocaat te veel ontzag koesterde voor de nummer twaalf van de eredivisie. Zijn tactiek om zichzelf de rol van underdog op te leggen had niet gewerkt. Advocaat vond dat zijn ploeg AZ in het begin had overklast, maar betreurde het dat zijn spelers te veel kansen misten.