Gazastrook snel zonder stroom

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, heeft gisteren sancties tegen de Gazastrook goedgekeurd, in het bijzonder regelmatige onderbrekingen van de stroom- en brandstoftoevoer. De eerste onderbrekingen zullen de komende dagen worden uitgevoerd, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz vandaag.

De toevoer van elektriciteit zal tijdens de avonduren worden onderbroken voor perioden van vijftien minuten tot een uur. Israël overweegt ook de brandstoftoevoer te onderbreken, maar niet de toevoer van diesel omdat die wordt gebruikt voor ziekenhuizen en het openbaar vervoer. „De gedachte is om geleidelijk te beginnen met de afsluiting, zonder dat die een humanitair probleem veroorzaakt”, aldus de Israëlische onderminister van Defensie, die het plan heeft opgesteld.

Bronnen binnen het ministerie van Defensie zeiden tegen Ha’aretz dat de onderbrekingen wekelijks zullen uitgevoerd en niet direct afhankelijk zijn van Palestijnse raketaanvallen.

Het besluit tot sancties werd genomen na aanhoudende raketaanvallen vanuit Gaza. Gisteren schoten Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook tien Qassamraketten af op de westelijke Negev-woestijn. Twee van de raketten zijn ingeslagen in velden ten zuiden van de grensplaats Sderot. Er zijn geen gewonden gevallen.

Israël beschouwt de Gazastrook sinds vorige maand als een „vijandige entiteit”, wegens de aanhoudende raketbeschietingen. Deze kwalificatie maakte de weg vrij voor de sancties. De Verenigde Naties hebben hebben de Israëlische maatregelen bekritiseerd als een collectieve straf voor de Palestijnen, en daarmee een schending van het internationaal recht. De woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Saeb Erekat, pleitte voor een internationale interventie om te voorkomen dat Israël de stroom afsluit. Israël levert ongeveer 60 procent van de elektriciteit aan de Gazastrook.