Financiële man ABN naar Northern Rock

Van het ene probleemgeval naar het andere. Hugh Scott-Barrett stopte begin mei als financieel directeur van ABN Amro. De Nederlandse bank was op dat moment verwikkeld in een felle overnamestrijd. De nieuwe werkgever van de Brit bevindt zich zo mogelijk in nog woeliger vaarwater: Northern Rock.

Scott-Barrett gaat aan de slag als financieel directeur bij de geplaagde Britse kredietverlener. Ten minste, als investeerder Christopher Flowers erin slaagt om het noodlijdende bedrijf te kopen. Flowers is in gesprek over een overname en stelde alvast een bestuur samen. Naast Scott-Barrett wil hij Paul Myners meenemen als topman. Myners is momenteel voorzitter van de Guardian Media Group en voormalig topman van Marks & Spencer.

De link tussen Flowers en Scott-Barrett is niet onlogisch. Flowers heeft een uitgebreid netwerk in de bankenwereld en is bovendien voormalig adviseur van ABN Amro.

Scott-Barretts vertrek bij de Amsterdamse bank kwam plotseling en de redenen zijn nog altijd onduidelijk. Hij verliet ABN Amro toen er een overeenkomst was met het Britse Barclays dat de bank zou kopen, maar ook op het moment dat het gevecht uitbrak met het consortium van drie banken, dat uiteindelijk won – losbrak.

Scott-Barrett zou geen positie krijgen in de combinatie met Barclays, maar had desondanks gezegd aan te blijven tot de overname was afgerond. Het is hoogst ongebruikelijk dat een bestuurder op zijn positie – de financieel directeur wordt gezien als de tweede man binnen een bedrijf – midden in een overnamegevecht vertrekt.

Bij Northern Rock komt Scott-Barrett in een precaire situatie. De bank zit in financiële problemen als gevolg van de kredietcrisis. Vorige maand stonden er lange rijen voor de filialen van klanten die hun geld terug wilden hebben.