E-mailverkeer Almere gesaboteerd

Het computersysteem van de gemeente Almere is aangevallen door cybercriminelen. Alle e-mails die op 2 oktober naar de gemeente Almere zijn gestuurd, zijn verdwenen. Een woordvoerder van de gemeente sluit een storing uit. „Iemand wist precies waar hij moest zijn, kende wachtwoorden en wist op welke knoppen hij moest drukken.” De schade ligt tussen 100.000 en 200.000 euro, aldus de woordvoerder. De gemeente heeft gisteren aangifte gedaan.

Of het computersysteem afdoende was beveiligd kon de woordvoerder niet zeggen. Evenmin is duidelijk of de sabotage plaatsvond in de computerruimte of van afstand, via internet.

Beveiligingsdeskundigen waarschuwen al langer voor de gevaren van een cyberaanval. Veel experts vinden dat de overheid tekort schiet in de bestrijding van digitale criminaliteit, bleek deze week uit een enquête onder deelnemers aan een Nederlandse vakbeurs over computerbeveiliging.

Het ministerie van Economische Zaken heeft in september de oprichting aangekondigd van een coördinatiepunt voor internetveiligheid.

De meeste cybercriminaliteit is niet politiek georiënteerd, maar meer gericht op het stelen van persoonlijke informatie (bijvoorbeeld wachtwoorden voor telebankieren), schrijft computerbedrijf Microsoft in een recent rapport.