Door de knieën

Wie denkt dat alles vanzelf goed komt onder de Caraïbische zon met een tropische cocktail in de hand aan de bar in het zwembad van het luxehotel opgetrokken in koloniale stijl, terwijl de samba wiegt als een danseres van vloeibaar koper op een vleug van een gedachte aan zorgeloos toeven tussen de avond en de dag van morgen, die heeft het mis. Dan moet je net Van Geel hebben, de fractievoorzitter van het CDA.

Hij is op de Antillen met zijn collega’s van de andere partijen. Terwijl Tichelaar in korte broek en hawaïshirt in een hangmat ligt te mijmeren over mooie dingen uit lang vervlogen tijden zoals vakbonden, rode vaandels en wilde stakingen, spreekt Van Geel dreigende woorden. Hij eist dat er onmiddellijk een akkoord komt over de versoepeling van het ontslagrecht. Hij geeft zelfs een ultimatum. Het akkoord moet er zijn vóór het CDA-congres van 10 november. Als het dan nog niet rond is, komt de positie van minster Donner onder druk te staan, waarschuwde hij. En hij voegt er een zwaar dreigement aan toe: „Donner is een van de belangrijkste CDA-ministers en hij beheert een zeer cruciaal dossier. Hij heeft zich zeer gecommitteerd aan deze maatregelen.”

Met andere woorden: het CDA zal niet zwichten. De PvdA moet door de knieën en wel onmiddellijk.

Ik moest denken aan Wouter Bos. Dat heb ik wel vaker, maar vooral wanneer de PvdA door de knieën moet. Onlangs hield hij nog een hartverwarmend pleidooi voor respect voor het politieke compromis. Mensen verwijten de PvdA dat zij al haar belangrijke punten heeft verkwanseld: onderzoek naar Irak, referendum over het EU-verdrag en geen verlenging van de missie in Uruzgan. Daar komt het ontslagrecht dus nog bij. Maar zonder compromissen wordt het land onbestuurbaar, zei Bos. We moeten het juist waarderen dat de PvdA daartoe bereid is.

Zelfs Louis van Gaal heeft zoiets nog nooit bedacht. „We hebben weliswaar met 4-0 verloren, maar dat is geen nederlaag. Het is een compromis. Ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?”

Ilja Leonard Pfeijffer

Romancier en dichter.