De dure huid van Hagemeyer

Geen biedingsstrijd, maar wel een hoger bod. Dat lijkt de inzet van het gevecht om handelhuis Hagemeyer. De Franse opkopers moeten maar met meer geld komen, stellen bedrijf, aandeelhouders en analisten.

Amsterdam, 26 okt. - Dat zelfstandigheid moeilijk te behouden is met het nieuwe Franse bod, is bij de top van Hagemeyer wel doorgedrongen. Maar als Rexel en Sonepar werkelijk het Nederlandse handelshuis willen opbreken, dan zullen ze er flink voor moeten betalen.

Dat is de boodschap die Hagemeyer gistermiddag uitzond met zijn uitgebreide persbericht. Voor het eerst sinds het eerste bod van Sonepar ruim twee weken geleden volstond Hagemeyer niet met een tweeregelige aankondiging. Praten is prima, Hagemeyer zelf ziet ook de synergievoordelen van een samengaan. Maar als de Fransen die voordelen willen pakken, dan zullen ze daar de huidige aandeelhouders voor moeten belonen. Hagemeyer gokt op de speculanten die sinds het bod van Sonepar zijn ingestapt, veelal voor een koers die hoger ligt dan de 4,60 die Rexel nu biedt.

Zo is daar het Amerikaanse hedgefonds Halcyon. Het fonds bezit 6,1 procent van de aandelen Hagemeyer, blijkt uit een melding bij beursautoriteit AFM op 18 oktober. Door de timing van de aankondiging lijkt het bijna uitgesloten dat Halcyon de aandelen voor minder dat 4,60 euro per stuk heeft gekocht. Immers, de koers stond sinds 9 oktober ruim boven dit niveau. Halcyon is een fonds, blijkt uit zijn eigen website, dat zich concentreert op bedrijven waar fusies of overnames te verwachten zijn op „special situation strategies”. Halcyon zal zoveel mogelijk aan de investering willen verdienen en met 4,60 euro waarschijnlijk geen genoegen nemen. Zoals Halcyon zijn er waarschijnlijk meer nieuwe aandeelhouders, die echter nog geen belang hoger dan 5 procent hebben.

Geld verdienen willen alle aandeelhouders, zelfs al oogt het bod van Rexel – 47 procent hoger dan de gemiddelde koers in de maand vóór het bod van Sonepar – aantrekkelijk. Een van de grote aandeelhouders, investeringsfonds Hermes met 5 procent, zei gisteren dat het de biedingsprijs van Rexel te laag vindt. Hermes stelt dat de bieding onder de stand alone-waarde ligt van het bedrijf uit Naarden.

Dat vindt Hagemeyer ook. Het concern verschaft de aandeelhouders dan ook uitgebreide informatie die ze argumenten geeft aan te dringen op een hogere prijs. Het lijkt erop dat het bedrijf aankoerst op de overnameprijs van 5 euro per aandeel, die een aantal analisten heeft berekend.

Zo stelt Hagemeyer dat de marges de komende jaren zoveel verbeteren dat het zelf een „aanzienlijk” hogere waarde kan genereren voor de aandeelhouders dan de 4,60 euro van Rexel. In Groot-Brittannië zal de marge van 0,8 procent in 2006 stijgen naar 4 tot 5 procent in 2009, eenzelfde stijging geldt voor de belangrijkste divisie van de handelaar in veiligheidshelmen en elektrotechnische apparatuur. Bovendien blijkt het bedrijf 1 miljard euro te hebben aan compensabele verliezen die een belastingvoordeel kunnen opleveren van zeker 200 miljoen. Ook dat is opgenomen in het bod. In een gisteren verschenen rapport stelt Fortis dat de kostenbesparingen van Rexel veel hoger kunnen zijn waardoor het bod 41 tot 61 eurocent hoger kan uitkomen dan de stand alone-waarde van het bedrijf.

Dat hogere bod, zo’n 5 euro volgens Fortis, zal moeten komen van Rexel want een biedingsstrijd zit er niet in. Andere spelers in de sector zijn te klein om een dergelijke grote overname te financieren of volgen een strategie waar een overname van Hagemeyer niet in past. Private equity lijkt ook geen rol te spelen omdat zij door de kredietcrisis niet zo makkelijk miljarden kunnen ophoesten. Afgaande op de beurskoers houdt de markt er rekening mee dat Rexel zijn bod van 3 miljard euro nog verhoogt: Hagemeyer kostte vanmorgen 4,65 euro per aandeel, 5 cent boven het bod.

Met het opnieuw stellen dat het de komende twee jaar grote verbeteringen verwacht in de resultaten wil Hagemeyer aangeven dat het zelf ook in staat is meer waarde voor aandeelhouders te creëren. Het is de vraag of de speculatieve beleggers die zijn ingestapt twee jaar willen wachten of dat ze voor het snelle geld gaan als Rexel het bod verhoogt.

Breaking views: pagina 14