Conflict binnen EU over financiering van Galileo verscherpt

Rotterdam. Het conflict binnen de EU over de financiering van satellietproject Galileo is verscherpt na een stemming gisteren in het Europees Parlement (EP). De europarlementariërs spraken zich uit over de begroting van de Europese Unie voor 2008. In tegenstelling tot diverse lidstaten, waaronder Nederland, wil het EP Galileo financieren uit overtollige landbouwgelden. Normaal gesproken worden deze aan de lidstaten uitgekeerd. Het EP steunt met zijn opstelling de positie van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Minister Bos (Financiën, PvdA) vindt dat de honderden miljoenen voor Galileo gehaald moeten worden uit Europese onderzoeksfondsen. VVD-europarlementariër Jan Mulder: ”Juist daar is Nederland al jarenlang netto-ontvanger en al eerder is op deze fondsen flink gekort. De VVD keert zich daarom tegen het dichten van het ontstane gat met geld dat naar Nederlandse onderzoekers of bedrijven moet gaan.” Ook de PvdA-delegatie in het EP stemde tegen de lijn van minister Bos. Satellietproject Galileo raakte in financiële problemen nadat een consortium van Europese bedrijven zich terugtrok uit het project.