Chinese bank is zeer welkom in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is gisteren en vanochtend juichend gereageerd op de omvangrijke transactie tussen de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) en de Standard Bank. Het is de grootste buitenlandse investering in Afrika sinds het einde van de apartheid.

De Chinese bank koopt voor 3,87 miljoen euro 20 procent van de aandelen van Zuid-Afrika’s grootste kredietverstrekker. „Een droom wordt bewaarheid”, reageerde de algemeen directeur van de Standard Bank, Jacko Maree. „Een enorme blijk van vertrouwen in Zuid-Afrika en Afrika.”

De Chinezen hopen met de deal mee te kunnen liften op de snelle expansie van Zuid-Afrikaanse banken in de rest van Afrika. Standard Bank opereert in achttien Afrikaanse landen.

Het bod ICBC is bijna 5 miljard rand (500 miljoen euro) hoger dan het bedrag dat de Britse bank Barclays in 2005 betaalde voor 60 procent van de aandelen in Asba, de grootste rivaal van de Standard Bank. Volgens de Zuid-Afrikaanse krant Business Day is dit de grootste buitenlandse investering van een Chinees bedrijf tot nu toe.

Als de aandeelhouders akkoord gaan, krijgt Standard Bank makkelijker toegang tot de snelst groeiende economie ter wereld. Maar de overname laat ook zien dat China van plan is een langdurige en strategische relatie te willen aangaan met het Afrikaanse continent. Tot nu toe gaven de Chinezen vooral goedkope leningen in landen als Angola, Nigeria en Soedan in ruil voor olie en andere grondstoffen. Daar is veel kritiek op, omdat onduidelijk blijft waar het geld voor dient en wie ervan profiteert.

Het nieuws over de overname had direct effect op de koers van de nationale munt, die vanochtend de sterkste positie had tegen de dollar en de euro in 17 maanden. De Chinese bank haalde in juli Citigroup in als de grootste bank ter wereld en heeft wereldwijde uitbreiding hoog op de agenda staan. De bank kondigde ook aan kantoren in Rusland, Australië, Dubai en Qatar te openen.