China lanceert eerste maansonde

Rotterdam. China heeft woensdag zijn eerste ruimtesonde naar de maan gestuurd. De Chang`e 1, genoemd naar een Chinese godin van de maan, vertrok vanaf een basis in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Vorige maand lanceerde Japan een soortgelijke verkenningssatelliet, vernoemd naar de maanprinses Kaguya in een oud Japans volksverhaal. Ook India bereidt de vlucht van een maanverkenner voor. Volgens deskundigen betekent de Chinese lancering een belangrijke stap voorwaarts in zijn doelstelling om tegen 2020 als eerste Aziatisch land een bemande maanlanding te volbrengen. China voerde vier jaar geleden zijn eerste bemande ruimtevaart uit. Begin dit jaar baarde het opzien door - als wapentest in de ruimte - met een raket een eigen, verouderde weersatelliet te vernietigen.