‘Boycot Spelen van Sotsji’

De wereld moet de Olympische Winterspelen van Sotsji, in 2014, boycotten om Rusland „te straffen” voor het „annexeren” van Abchazië en Zuid-Ossetië, twee separatistische regio’s in Georgië.

Dat vindt Edoeard Sjevardnadze, oud-president van Georgië en oud-minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie. „Rusland heeft de twee regio’s geannexeerd. Een staat die grondgebied van een andere staat annexeert heeft niet het recht Olympische Spelen te organiseren. Daarbij komt dat Sotsji vlakbij de conflictzone ligt”, aldus Sjevardnadze. Sotsji ligt maar 25 kilometer van de grens met Abchazië.

Sjevardnadze herinnerde aan de boycot van de Olympische Spelen van Moskou in 1980 – de sanctie van de westerse wereld voor de Sovjet-invasie van Afghanistan in december 1979. „Is de annexatie van Abchazië soms beter dan het binnenvallen van Afghanistan? De Sovjet-Unie werd indertijd terecht gestraft.” Sjevardnadze was overigens in 1979 als lid van het Sovjet-politburo in elk geval theoretisch medeverantwoordelijk voor de invasie in Afghanistan.

Abchazië en Zuid-Ossetië scheidden zich begin jaren negentig – toen Sjevardnadze Georgisch president was – gewapenderhand en met Russische steun van Georgië af, en tot nu toe zijn de Georgiërs er niet in geslaagd de controle over beide gebieden terug te krijgen. Rusland heeft de meeste Abchaziërs en Osseten Russische paspoorten gegeven en heeft militairen in de regio’s. Abchazië wordt bovendien nadrukkelijk betrokken bij de voorbereidingen van de Spelen in Sotsji: de Russen bouwen er hotels voor bezoekers aan de Spelen en de Abchazische autoriteiten stellen ook woningen van gevluchte of verdreven Georgiërs ter beschikking van de organisatoren van de Spelen, voor huisvesting van de gasten. (Reuters)