Bos pakt ‘zonodig’ risicohypotheek aan

Minister Bos (Financiën, PvdA) neemt zonodig „passende maatregelen” om te voorkomen dat mensen te risicovolle hypotheken afsluiten. Hij ziet op dit moment nog geen reden in te grijpen bij aanbieders van extra risicovolle hypotheken, maar blijft de ontwikkelingen in deze markt „nauwgezet volgen”.

Dit schrijft minister Bos in antwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Paulus Jansen en Ewout Irrgang (SP). Zij hadden om een reactie gevraagd op uitlatingen van de aanbieder van niet-standaardhypotheken Sparck eind vorige maand in deze krant.

Jeroen Looman, commercieel directeur van Sparck, zei toen in Nederland een sterke groei te verwachten in het aantal niet-standaard- of risicohypotheken. Dit zijn hypotheken verstrekt aan mensen die geen gewone hypotheek kunnen krijgen, omdat zij betalingsproblemen hebben gehad of een onzeker inkomen hebben.

Nederland zou volgens Looman Groot-Brittannië achternagaan, waar risicohypotheken in enkele jaren een marktaandeel van 10 procent hebben bereikt. Britse hypotheekverstrekkers volgden een trend die in de VS was begonnen.

In de VS zijn de risicohypotheken de aanleiding van een kredietcrisis die ook banken in Europa heeft getroffen. Naar schatting 2 miljoen Amerikanen met een risicohypotheek moeten hun huis uit, omdat zij door de oplopende hypotheekrente hun maandlasten niet langer kunnen voldoen. Veel banken blijken het risico van deze leningen te hebben onderschat, waardoor veel onrust ontstond op de financiële markten.

In Groot-Brittannië lijken de risicohypotheken niet tot dezelfde stijging in gedwongen huizenverkopen te leiden als in de VS. In Nederland hebben de risicohypotheken nog niet tot meer executieverkopen geleid dan bij normale hypotheken, schrijft minister Bos. De onderlinge gedragscode van hypotheekverstrekkers zou dit voorkomen.

Lees genoemde uitspraken over risicohypotheken terug op nrc.nl/economie