Atlassen

In de Boekenbijlage van 19 oktober vergeleek Auke Hulst de nieuwe Bosatlas van Nederland met The Times Comprehensive Atlas of the World. Het was alsof hij een cruiseschip vergeleek met een containerschip. Het zijn allebei schepen en allebei zijn ze groot, maar verder loopt de vergelijking mank. Een cruiseschip mag je niet beoordelen op de hoeveelheid vracht die het mee kan nemen en een containerschip niet op het comfort voor de passagiers.

De Times wil topografische informatie geven over de hele wereld, terwijl de Bosatlas van Nederland allerlei thematische aspecten van één land in kaart wil brengen. Hulst had de Times kunnen vergelijken met de Wereld Bosatlas, want dat is eveneens een wereldatlas. De Bosatlas van Nederland had hij kunnen vergelijken met de nationale atlassen van andere landen of met de twee edities van de Atlas van Nederland die de Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland tussen 1963 en 1977 en tussen 1984 en 1991 uitbracht. Dan had hij atlassen met elkaar vergeleken die met elkaar te vergelijken zijn omdat ze eenzelfde doel nastreven. Nu vergelijkt hij appels met peren.