Ahold onderuit na tegenvaller VS

De omzetgroei van supermarktketen Ahold in de Verenigde Staten valt tegen. Beleggers reageerden vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met een koersdaling van 6 procent naar 10,21 euro. Daarmee was het bedrijf de sterkste daler van de AEX-index.

Ahold heeft vooral moeilijkheden in de Verenigde Staten. Sinds een jaar verlaagt het bedrijf bij de Amerikaanse winkelketens Stop & Shop, Giant Landover en Giant Carlisle de prijzen, en vergroot het het aandeel van huismerken. Dit drukt op de resultaten.

De omzet van Stop & Shop en Giant Carlisle groeide met respectievelijk 1,5 en 2,5 procent minder dan analisten hadden verwacht, en de verkopen van Giant Landover daalden sterker dan de voorspellingen: met 1,8 procent. Dat heeft het supermarktconcern vandaag bekendgemaakt.

„Uit deze cijfers blijkt dat het resultaat van de investeringen beperkt is”, zeggen analisten van de bank SNS Securities. „Dat is teleurstellend.”

In Nederland presteert Ahold wel boven verwachting. Supermarktketen Albert Heijn heeft opnieuw marktaandeel veroverd. De omzet van de grootste supermarkt van Nederland steeg in het derde kwartaal met 12,5 procent tot 1,6 miljard euro.

Dat resultaat bij Albert Heijn kwam deels door de overname van voormalige winkels van Konmar, die concurrent Laurus (Super de Boer) vorig jaar afstootte.

Exclusief inlijving van de Konmarwinkels, groeide Albert Heijn in het derde kwartaal met 7,3 procent, ruim boven de gemiddelde marktgroei. Bij Albert Heijn horen ook drogisterijketen Etos en de slijterijen van Gall & Gall. Inclusief die ketens kwam de omzet op 1,8 miljard euro.

De omzet van Ahold steeg 1,1 procent tot 6,3 miljard euro. Exclusief valuta-effecten was de groei 5,6 procent. Ahold had last van de dalende dollar. Driekwart van de omzet wordt behaald in de VS.