1 Wedstrijd

Deel van een eerder verschenen vraag van de Nationale Krakercompetitie. Foto AP World War I veteran Rollin "Jack" Grace, at right, stands during the closing of a ceremony where he was awarded the first of two Vermont Distinguished Service medals by Major General Martha T. Rainville, at the Vermont Veterans Home in Bennington, Vt., Tuesday, Aug. 6, 2002. (AP Photo/Matthew Cavanaugh) Associated Press

De Nationale Krakercompetitie

Inschrijven op www.nationalekrakercompetitie.nl

„Meedoen aan de Nationale Krakercompetitie kost je een maand van je leven”, zegt Gijs Boink (35), medewerker onderzoek bij het Nationaal Archief. Hij won vorig jaar de wedstrijd. Vanmiddag gaat de Nationale Krakercompetitie, een gratis onlinezoekwedstrijd, voor de vijfde maal van start. Deelnemers krijgen een maand lang elke week zeven vragen voorgelegd. De hoofdprijs is een reis voor twee personen naar Madrid. „De vragen zijn opgebouwd uit lagen, dus je moet de vraag uit elkaar trekken en per deel het antwoord zoeken. ’s Avonds en ’s nachts zat ik achter de computer, en in het weekend ook. Nee, je huwelijk wordt er niet beter van.” Toch doet hij ook dit jaar weer mee. „De vragen zijn erg goed opgebouwd, echte hersenkrakers. Het is zeer verslavend.” Tips voor mensen die (willen) meedoen, heeft hij wel: „Vraag je eerst af: welke organisatie zou zich met deze informatie bezig hebben gehouden? Dan weet je waar je moet beginnen met zoeken. En kijk in de handleiding goed wat de mogelijkheden zijn van zoekmachines. Zo beperk je de resultaten.” (ML)