Zorgtaks goed voor behoud solidariteit

Het is jammer dat ons artikel door Werner Brouwer en Frans Rutten onzorgvuldig is gelezen en is geïnterpreteerd (Opiniepagina, 10 oktober). De basisgedachte van de zorgtaks is om belasting te heffen op artikelen die extra risico`s in zich dragen en met dat bedrag de zorg te betalen die mogelijk ontstaat door het gebruik van die risicovolle artikelen. Een voorbeeld is een zorgtaks op vuurwerk. Vuurwerk vraagt van de zorg de eerste paar uur van het jaar een voorspelbare hoeveelheid gezondheidszorg. Met het geld uit de zorgtaks op vuurwerk kan de zorg aan de vuurwerkslachtoffers, worden betaald door de mensen die vuurwerk afsteken. Het bedrag uit de zorgtaks op vuurwerk verkregen moet dan wel rechtstreeks naar de zorg gaan. De zorgtaks biedt mogelijkheden om de toename van de vraag naar zorg betaalbaar te houden en daardoor de solidariteit te behouden.

Risicovol gedrag zelf belasten en niet, zoals wordt gesuggereerd door Brouwer en Rutten, iemand bestraffen die zorg nodig heeft na risicovol gedrag. Inderdaad, gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder maken met als ultiem doel het bevorderen van gezondheid. Het vraagt wel een omslag van denken om de belasting die voor een bepaald doel verworven wordt ook rechtstreeks naar dat doel door te sluizen. Dit is geen proefballon maar een andere manier van denken.

    • Lans Bovenberg Pieter Vierhout Utrecht