We gaan dus niet zes uur lang preken over chocola

Goede doelenorganisaties proberen met concerten mensen bewust te maken.

Paradiso staat zondag in het teken van kinderarbeid en chocolade.

Foto HH Nederland, Utrecht, 23-11-2006. Foto: Rob Huibers / Hollandse Hoogte. Detail van een melkcholadeletter Hollandse Hoogte

„Door naar een concert te gaan, kun je een verschil maken. Het kan het begin zijn van een betere wereld.” Dat is de stellige overtuiging van Antonie Fountain, organisator van muziekfestival Rock ’n Roll Stops Traffik dat zondag in Paradiso in Amsterdam wordt gehouden. Het concert staat in het teken van mensenhandel en kindslavernij.

Want probeerden goede doelenorganisaties vroeger zoveel mogelijk mensen te overtuigen geld te doneren, tegenwoordig denken ze dat mensen zélf het verschil kunnen maken. Bewustwording is het buzzword. En dat bereik je volgens Fountain niet door „mensen een schuldgevoel aan te praten of iets door de strot te duwen”, maar door een een leuke avond te organiseren waarop mensen ook geïnformeerd worden over een probleem. Dat deed Al Gore bijvoorbeeld ook met de Live Earth-concerten.

Een concert dus, en in het geval van Fountains Stop The Traffik met optredens van onder anderen Ellen ten Damme, Spinvis, Daniel Beddingfield. En met kraampjes waar de concertgangers informatie krijgen over de problemen rond mensenhandel en kindslavernij. „We gaan dus niet zes uur lang preken.”

Want het moet vooral een leuke avond worden, vindt Fountain. „Al is ‘leuk’ niet het goede woord als je denkt aan twaalf- en dertienjarige kinderen die gedwongen worden om onder mensonterende omstandigheden op cacaoplantages te werken”, zegt Fountain. Bij de cacao-oogst wordt namelijk op grote schaal van kinderarbeid gebruik gemaakt, vertelt hij, en wijst op het chocoladereepje dat hij bij zijn cappuccino (besprenkeld met cacaopoeder) heeft gekregen. Hij laat het liggen, want het is zeer waarschijnlijk ‘oneerlijk’ geproduceerd. Nu Sinterklaas er weer aankomt en iedereen zijn chocoladeletters gaat kopen, wil Stop The Traffik mensen op deze vorm van kinderarbeid wijzen. Volgens de organisatie is 40 procent van de cacao die in Nederland binnenkomt afkomstig uit Ivoorkust, en daar werken volgens de organisatie naar schatting 13.000 kindslaven op cacaoplantages.

Maar wat moet het festival dan bereiken? Fountain komt met het voorbeeld van Teun van de Keuken van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Hij bracht twee jaar geleden uit protest tegen de vermeende misstanden op cacaoplantages een eigen, 100 procent slaafvrije chocoladereep op de markt, Tony Chocolonely. „Het laat zien hoe mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf actie ondernemen in de strijd voor een betere wereld”, zegt Fountain.

En dat is het idee achter het festival: creatieve ideeën aandragen waardoor mensen gaan nadenken over een probleem en vervolgens gaan werken aan een oplossing. Na afloop van het concert krijgen de bezoekers een flyer met drie tips over hoe zij zelf mee kunnen werken aan een „slaafvrije wereld”. Hij wil nog niet vertellen welke tips dat zijn.

Uiteindelijk hoopt Stop The Traffik zo een kritische massa te kweken. „Net als tweehonderd jaar geleden in Engeland een volksbeweging aan het begin van de afschaffing van de slavernij stond, zo kunnen ook nu alleen maar gewone mensen een einde maken aan moderne slavernij”, denkt Fountain. Het is dus vooral een ‘doe-het-zelf’-organisatie, waarbij het festival wat hem betreft nog maar het begin is.

Meer informatie over het concert en andere initiatieven: stopthetraffik.nl