Wat doen de kinderen?

Griezelen

Heksen en andere griezelfiguren voelen zich er prima thuis. Overal zie je pompoenen, bezems, punthoeden en spinnenwebben. Avonturenpark Hellendoorn staat geheel in het teken van griezelen. In oktober verblijven de heksen en hun vrienden in de Discovery Club, die geheel naar eigen smaak is ingericht. Wees op je hoede want de griezelfiguren zijn van plan het recordaantal geschrokken kinderen te verbeteren. Ook is er in het park speciaal voor de kinderen een familieshow in het Gouden Theater Paleis. De voorstelling Kareltje en Jasmijn en het Trollenland vertelt het verhaal over Jasmijn en Kareltje die de tweelingzus van de heks moeten redden uit het Trollenland.

Heksendoorn t/m 28 okt Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22, Hellendoorn Inl www.hellendoorn.nu Inl 0900-123 6555 Entree kinderen t/m 2 jaar gratis, ouder € 17,50 dagelijks geopend 10u t/m 17u

Een ‘Frans Hals’ maken

Kinderen kijken en maken kunst op de vier zaterdag-kindercursussen in het Frans Hals museum in Haarlem. Zaterdag 27 oktober wordt er onder leiding van de kunstenaar Rian Peperkporn een toer gemaakt door het museum en daarna een favoriet werk in de stijl van de schilder Frans Hals nageschilderd. De andere zaterdagen staan in het teken van een 17de-eeuwse schutter, een fantasiedier en spreekwoorden.

Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem, Cursus kinderen kijken en maken Kunst, data zat 27 okt en 3, 10 en 17 nov van 14-16u Entrée € 10 Inl 023 511 5783 en fhmpubliekszaken@haarlem.nl

Nachtgeluiden luisteren

In de volle maan door de bossen wandelend kennismaken met de nachtgeluiden van de natuur. De tocht het mysterie van de nacht zal worden begeleid door natuurgidsen en verhalenvertellers van Natuurdiorama Holterberg. Onderweg gaan zij op zoek naar sterrenbeelden zoals Cassiopeia, naar Old Minneke de heks van het Numendal en andere mysteries van het donker. De tocht start op 21u30 en zal tot ongeveer 23u30 duren.

Natuurdiorama Holterberg, Holterbergweg 12, Holten. Entrée volwassenen € 7,50 kinderen € 4,50 Inl museum@holterberg.nl Tel 054-8361979

Het vergif zoeken

Arnoud, de zoon van de poortwachter van Kasteel Huis Bergh heeft gehoord dat er een complot aan de gang is om de grafelijke familie te vergiftigen. Omdat hij dit tegen wil houden, gaat hij in de gewelven van het kasteel op zoek naar het mogelijke vergif. De zoektocht met hindernissen en opdrachten gaat door de middeleeuwse gewelven, de toren, de gevangenis en de voor- en hoofdburcht van het kasteel. Voordat het vergif gevonden wordt, zijn er moeilijkheden die overwonnen moeten worden door Arnoud. Maar Arnoud kan hierbij elke hulp van de kinderen gebruiken.

Huis Bergh, Hof van Bergh 8, 's-Heerenberg, t/m 28 oktober elke zon, din, woe, don van 12u30 tot 16u30 Kinderen van 5 t/m 13 jaar Entrée € 5 Inl www.huibergh.nl Inl 0314-661281

Een mini-corso bouwen

Al in 1961 werden in Tiel door jong en oud de eerste corsowagens gebouwd. In navolging van deze traditie wordt er elke dag in de herfstvakantie door de kinderen aan een ‘minicorsowagen’ gewerkt in het Openluchtmuseum. Samen maken ze een kleurrijke afbeelding met verschillende groenten- en fruitsoorten. Ook leven ze zich uit op een mozaïek van zaden, bonen en maïskorrels. Aan het eind van iedere dag wordt de corsowagen naar het entreepaviljoen gereden waar alle bezoekers hem kunnen bewonderen.

Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. De activiteit vindt plaats in ronden van 30 min van 11u tot 16u30 Inl www.openluchtmuseum.nl

Toveren in De Haar

Hou je van toveren, magie en andere mysterieuze zaken kom dan t/m 27 oktober naar Kasteel de Haar voor de Toverschool on Tour. De Toverschool on Tour is een theatershow met vliegende bezemstelen, toverspreuken, een magische spiegel en betoverende schatkisten. Tovenaar Bart Juwett laat je zijn kunsten zien en leert je ook toverspreuken en over toverdieren. Alle kinderen mogen verkleed komen. De voorstelling is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, Haarzuilens. Dagelijks shows om 13u30 en 15u30, op zat 27 okt extra voorstelling om 19u. Kaarten € 11,50 Tel 030 6778515 Inl www.kasteeldehaar.nl.

Pinkeltje zoeken

In de herfstvakantie in Madurodam wordt er gezocht naar Pinkeltje. Wie hem vindt, maakt kans op leuke prijzen. Ook zijn er vijf keer per dag poppenkastvoorstellingen met Pinkeltje en zijn muis Snuffelsnuit. Gedurende de herfstvakantie brengt Madurodam een spectaculair schouwspel ten tonele Madurodam by Light. Iedere avond om 19u zal de bezoeker het verhaal van Hansje Brinker en de strijd tegen het water horen. Er wordt gebruik gemaakt van moderne projectietechnieken van water, licht en laser.

Madurodam, George Maduroplein 1, Den Haag dag 9u tot 19u. Entrée € 13 kinderen 0-3 jaar gratis, 3 t/m 11 jaar € 9,25.

Schildpadden bekijken

Met een speurtocht in het schildpaddencentrum in Alphen a/d Rijn leren de kids alles over schildpadden. In het centrum leven honderden landschildpadden en waterschildpadden. Het schildpaddenverblijf is in de herfstvakantie dagelijks geopend.

Schildpaddencentrum, J. Keplerweg 26, Alphen a/d Rijn. Open 12-18u Entree t/m 11 jaar € 5 Tel 0900-72 44 537 Inl www.schildpaddencentrum.nl