VS sturen Rice om PKK-crisis te bezweren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, reist volgende week naar Turkije in een poging de crisis rond de aanwezigheid van PKK-strijders in Noord-Irak te bezweren.

In het gebied langs de grens met Irak houden de gevechten tussen het Turkse leger en de PKK aan. Gisteravond voerde een veertigtal Koerdische extremisten een aanval uit op een bureau van de gendarme (militaire politie) in Hakkari, aldus bronnen in het gebied. Met de inzet van tanks werd de aanval afgeslagen, aldus de bronnen. Ook voerden Turkse gevechtsvliegtuigen verkenningsvluchten uit boven het grensgebied. Onduidelijk is of zij ook stellingen van de PKK hebben bestookt.

Het aangekondigde bezoek van minister Rice is een nieuw teken dat de VS de crisis op diplomatieke wijze willen oplossen voordat het Turkse leger Noord-Irak binnenvalt. In Turkije is de roep om militair ingrijpen groot sinds PKK-strijders afgelopen zondag bij de grens met Irak twaalf militairen doodden in een hinderlaag. De Turkse president Gül zei vanochtend dat Turkije’s geduld opraakt en dat het niet langer toestaat dat Iraaks grondgebied wordt gebruikt voor terrorisme.

Vandaag wordt een hoge Iraakse delegatie in Ankara verwacht om te praten over concrete uitwerking van maatregelen die Irak tegen de PKK heeft aangekondigd. Irak deed dinsdag toezeggingen daartoe tjjdens een spoedbezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, aan de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Gisteren vond in Ankara topoverleg plaats tussen hoge generaals en leden van de regering. Daarbij kreeg de regering het ‘advies’ om economische sancties te nemen tegen degenen die „direct of indirect” steun verlenen aan de PKK. Daarbij wordt naar alle waarschijnlijkheid gedoeld op de Iraakse Koerden, in het bijzonder op Koerdenleider Barzani.

Een economisch embargo van Turkije tegen Noord-Irak zou de Koerden daar zwaar treffen. Turkse bedrijven leggen daar onder andere wegen aan en zijn zeer actief in de bouw. Turkije levert ook energie aan Noord-Irak. Op nationalistisch getinte televisiekanalen in Turkije wordt al wekenlang aangedrongen op stopzetting van de energieleveranties. Een economisch embargo zou ook het zuidoosten van Turkije zwaar treffen. In dit arme gebied is de bevolking overwegend Koerdisch is en wordt voornamelijk handel gedreven met Noord-Irak.