Vruchtbaar? Dan meer fooi

Erotische danseressen die in hun vruchtbare periode zijn, krijgen bijna twee keer zoveel fooi van hun mannelijke ‘gasten’ als danseressen die menstrueren: $335 tegen $185 per avond. Dit blijkt uit een onderzoek onder 18 lapdancers in nachtclubs in de Amerikaanse stad Albuquerque. De vrouwen hielden een maand lang hun vruchtbaarheidsfase en fooien bij voor psychologen van de universiteit van New Mexico. Hun analyse van de gegevens van in totaal 5300 lapdancers in 296 avonden wordt binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behavior. Bij de danseressen die aan de pil waren, en dus geen vruchtbare periode doormaakten, bleven de fooien gelijk.

Het onderzoek staat onder leiding van de bekende evolutionair psycholoog Geoffrey Miller (van het boek The Mating Mind). Het is niet de eerste keer dat buiten het laboratorium, in de gewone wereld, een effect gevonden is van de vruchtbare fase van de vrouw, al is dit economische gevolg wel èrg duidelijk. Eerder bleek dat vrouwen in de vruchtbare fase zich aantrekkelijker en gewaagder kleden. Ook bleek dat mannelijke partners zich tijdens de vruchtbare periode van hun vrouw bezitteriger en waakzamer gedroegen.

De gang van zaken in de nachtclubs was gunstig voor het onderzoek, omdat een aantal danseressen eerst samen op een podium danst. Vervolgens kunnen gasten hen bij zich gebaren om tegen extra betaling een speciale show vlakbij hen of bij hen op schoot te vertonen. Grotere aantrekkingskracht op mannen wordt dus direct vertaald in meer geld.

Dit grote gedragseffect van de vruchtbaarheid is bijzonder omdat de mens geldt als de enige primaat waarbij je niet kunt zien of de vrouw vruchtbaar is. Dat is een evolutionaire aanpassing aan het onder primaten curieuze huwelijksleven van de Homo sapiens (één man, één vrouw). Als de man niet weet wanneer zijn vrouw vruchtbaar is, zal hij haar permanent beschermen en helpen, is de gedachte. Bij vrijwel alle andere primaten vindt voortplanting plaats in harems (veel vrouwen, één man) of in promiscue mengelmoesjes (veel vrouwen, veel mannen).