Volg de Marokkaanse gids in A’dam-West

Wie graag eens een echte moskee wil zien, een badhuis of een winkel met oosterse waren en Marokkaanse hangjongeren voor de deur, kan binnenkort een rondleiding door Amsterdam-West boeken. Het is de bedoeling dat Marokkaanse jongeren per scooter de geïnteresseerden langs de bezienswaardigheden leiden. Slot van het „middagvullend” programma is een bezoekje aan een Marokkaanse familie voor een kopje thee.

Het bedrijf Aemstel Produkties maakte gisteren bekend dat hetj deze uitstapjes gaat organiseren.

Volgens eigenaar Raoull Serrée had hij het idee al langer, maar is er door de recente incidenten in Amsterdam-West extra belangstelling voor. „Mensen zien het nieuws op televisie en zijn dan toch benieuwd hoe het er in Amsterdam-West aan toe gaat.” De komende week gaat hij gidsen werven onder Marokkaanse jongeren. Dat is volgens hem geen probleem. „Ze verdienen er goed geld mee. En ze kunnen ook hun eigen verhaal kwijt.” Een Marokkaans gezin vinden dat mensen thuis ontvangt is volgens hem ook niet moeilijk. „Er zijn genoeg Marokkanen in Amsterdam-West die willen laten zien dat er niet alleen maar problemen zijn.”

Verschillende cameraploegen werden de afgelopen weken met stenen bekogeld toen zij in het stadsdeel Slotervaart hangjongeren benaderden. Serrée is niet bang dat zijn rondleiding gevaarlijk zal zijn. Er zijn genoeg rustige plekken in West, weet hij, omdat hij er vaak doorheen rijdt op weg „naar een goed tuincentrum”.

Het bedrijf organiseert onder meer al rondleidingen op de Wallen, door de buurt waar Johan Cruijff opgroeide en langs huizen van bekende Nederlanders in Amsterdam-Zuid.