Van den Nieuwenhuyzen zit vast

Joep van den Nieuwenhuyzen is op verzoek van de Nederlandse justitie aangehouden in Zwitserland. Dat bevestigen bronnen bij het onderzoek naar fraude bij verschillende failliete bedrijven van de zakenman.

Van den Nieuwenhuyzen verbleef de laatste tijd in zijn Zwitserse huis. Het Openbaar Ministerie bevestigde gisteren dat „middels rechtshulpverzoeken” aan vijf verschillende landen, waaronder Zwitserland, „een aanhouding is verricht” in het onderzoek „naar de gang van zaken rond de faillissementen” van enkele bedrijven van Joep van den Nieuwenhuyzen, waaronder SP Aerospace en SS Rotterdam. Deze bedrijven waren betrokken bij het omvangrijke financiële schandaal rond het Havenbedrijf Rotterdam, dat in 2004 aan het licht kwam.

Ook in Nederland is in het kader van hetzelfde onderzoek een aanhouding verricht. Van den Nieuwenhuyzen noch zijn advocaat was vanochtend bereikbaar.

In maart 2005 kondigde justitie strafrechtelijk onderzoek aan naar het Rotterdamse Havenschandaal. Daarbij draaide het om heimelijk verstrekte garanties van 180 miljoen euro door het gemeentelijke havenbedrijf aan bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen. Die bedrijven ging in 2004 failliet.

In het onderzoek dat curatoren naar de verschillende faillissementen deden werd zakenman Van den Nieuwenhuyzen eveneens aansprakelijk gesteld voor het wegsluizen van miljoenen.

De voormalige eigenaar wordt in verband gebracht met faillissementsfraude in een aantal van zijn bedrijven, waaronder SP Aerospace.

De fraude kwam in 2004 aan het licht toen bleek dat het Rotterdams Havenbedrijf hem een bankgarantie had gegeven van 100 miljoen euro.