V-raad probeert overleg Darfur te redden

Om te voorkomen dat de vredesconferentie voor Darfur mislukt nog vóór ze is begonnen, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren alle rebellengroepen uit de West-Soedanese regio dringend opgeroepen het vredesoverleg bij te wonen. De Raad dreigt met maatregelen tegen groeperingen die wegblijven, of die het vredesproces op een andere manier belemmeren.

De conferentie, die zaterdag moet beginnen in de Libische stad Sirte, was bedoeld voor de „laatste onderhandelingen” over een vredesakkoord, zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, in september tijdens zijn bezoek aan de regio. Maar inmiddels is van die hoge verwachtingen weinig over.

Niet alleen zijn de versplinterde rebellengroepen en subgroepen het onderling niet eens over een gezamenlijke positie, zeven groepen dreigen het overleg te boycotten. Van rebellenleiders die wél zeggen te komen is niet duidelijk of ze tot een samenhangende delegatie gesmeed kunnen worden.

Bovendien is de Soedanese regering verzwakt door de opnieuw opgelopen spanningen tussen Noord- en Zuid-Soedan, de voormalige vijanden die moeizaam samenwerken in wat officieel een regering van nationale eenheid heet.

De VN-gezant voor Darfur, de voormalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Jan Eliasson, erkende gisteren tegenover journalisten dat het vredesoverleg met zware tegenslag kampt. Daarbij noemde hij ondermeer de oplaaiende strijd, groeiende frustratie en woede in de vluchtelingenkampen en de aanval, vorige maand, van rebellen op vredestroepen van de Afrikaanse Unie, waarbij tien militairen omkwamen. Eliasson noemde de conferentie „het moment van de waarheid” voor alle betrokkenen bij het conflict in Darfur, waar sinds 2003 200.000 mensen zijn omgekomen en miljoenen op de vlucht gedreven.

De Veiligheidsraad sprak gisteren ook zijn „diepe zorg” uit dat het zolang duurt voor de nieuwe gecombineerde vredemacht van de VN en de Afrikaanse Unie actief kan worden. De Soedanese regering heeft de eenheden uit Thailand, Nepal en Noorwegen nog niet toegelaten. (AP, Reuters)