Tour toont macht, renners betalen

Een congres over de strijd tegen doping bevestigt nog eens de machtsgreep van Tourorganisator ASO.

Rotterdam, 25 okt. - De organisatie van de Ronde van Frankrijk (ASO) heeft vanmorgen in Parijs met groot machtsvertoon het routeschema voor 2008 aangekondigd. Een vol Palais des Congrès is een andere entourage dan bijvoorbeeld restaurant De Kerselaar in Ichtegem. Daar werd dit jaar door het plaatselijke wielercomité aan twee verslaggevers de route van de Driedaagse van West-Vlaanderen gepresenteerd, ook een profwedstrijd. De Tour de France is de rest van het profwielrennen ver ontgroeid.

In de dagen voorafgaand aan de presentatie van de Ronde van 2008 stoeiden alle partijen uit de wielerwereld in de Franse hoofdstad over het probleem dat de sport al tijden in een ijzeren greep houdt: doping. Het aantal controles zal drastisch worden verhoogd, en van alle renners zal een biologisch paspoort worden bijgehouden, waaraan uitkomsten van urine- en bloedcontroles kunnen worden getoetst. „Historisch”, noemden alle partijen de uitkomst van de topconferentie. ASO zag dat het goed was.

De Tourorganisatie verdient miljoenen met de meest aansprekende wedstrijd op de wielerkalender. De wedstrijd ook waarvoor renners de meeste dopinggeduide middelen gebruiken. Omdat in de Tour de meeste eer en het meeste geld te verdienen vallen, en omdat drie weken lang fietsen fysiek en mentaal eigenlijk gekkenwerk is. Zware en kostbare dopingprogramma’s zijn meestal afgestemd op de Tour. Zie de kuur van de Amerikaanse toprenner Tyler Hamilton bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, die vorig jaar werd gepubliceerd door de Deense krant Politiken. Zie de namen van andere verdachten in Operacion Puerto, vrijwel allemaal klassementsrenners. Maar de oplossing voor de dopingproblematiek laat ASO graag aan anderen. De drieweekse geldmachine Tour is heilig.

De strijd met de internationale wielerunie UCI hebben de Fransen allang gewonnen. Zeven jaar moesten ze toezien hoe recordwinnaar Lance Armstrong heerste in de Tour, samen met zijn vriend en UCI-voorzitter Hein Verbruggen. Onder diens opvolger Pat McQuaid heeft ASO de macht teruggepakt. De UCI stond onlangs toe dat de drie grote rondes (Frankrijk, Italië, Spanje) uit de ProTour -stapten. „Dus is er geen enkele reden waarom wij verplicht zijn om alle ProTourploegen uit te nodigen”, concludeerde ASO-directeur Patrice Clerc. Baas in eigen koers.

De UCI moet intussen maar zorgen dat het dopeprobleem wordt opgelost. Trots presenteerde voorzitter Pat McQuaid op de top in Parijs de extra controles en het biologische paspoort. Ontegenzeggelijk heeft zijn organisatie de laatste tijd vorderingen gemaakt in de strijd tegen doping. Trots was ook de Franse minister van Sport Roselyne Bachelot, die de UCI eindelijk op één lijn zou hebben gekregen met het wereldantidopingagentschap WADA. Jarenlang stonden deze organisaties lijnrecht tegenover elkaar als gevolg van een kinderachtige machtsstrijd tussen de superbobo’s Dick Pound (WADA) en Hein Verbruggen (UCI).

De rekening voor de extra maatregelen is vooral voor de grote wielerploegen. Geen probleem, besloten zij al eind augustus op een bijeenkomst in Limburg. „Een revolutionair antidopingprogramma”, jubelde Henri van der Aat toen. De interim-directeur van de Rabobankploeg zal net als dertien andere ploegen liefst drie ton extra overmaken aan de UCI, ook al omdat de Franse voorvechters voor geloofwaardige wielersport niet meebetalen.

Uiteindelijk krijgen de renners de echte rekening. Nu al staan zij in de meeste ploegen een deel van hun prijzengeld af voor de strijd tegen doping, en dat bedrag zal ongetwijfeld hoger worden. Ze krijgen er een rigide controlesysteem voor terug, waarin ze elk moment van de dag moeten aangeven waar ze zich bevinden. En een biologisch paspoort waarvan ze alleen maar mogen hopen dat hun gegevens geheim blijven. Intussen hebben ze niets te zeggen over het Tourschema en worden ze hooguit als toehoorder getolereerd op een dopingtop. Renners moeten betalen, en straks weer drie weken spektakel bieden. Meer niet.