Tomtom voor kerst

Met de feestdagen in aantocht moet Tomtom gaan scoren in Amerika.

De beurskoers bereikte gisteren een recordhoogte.

Onder de Amerikaanse kerstbomen zal Tomtom zijn verwachtingen waar moeten maken. Vanmorgen verraste de maker van navigatie-apparaten de financiële wereld met een bijstelling van zijn omzetprognoses voor heel 2007 tot 1,7 en 1,8 miljard euro.

Daarvoor is wel een vergroting van het marktaandeel in de VS nodig tot 30 procent en een handhaving van het marktaandeel in Europa van 50 procent. Als daar prijsverlagingen voor nodig zijn, dan moet dat maar, maakte het bedrijf gisteren duidelijk. „Daar zorgen we er ook voor dat meer mensen een apparaat kunnen kopen”, zei bestuursvoorzitter Harold Goddijn in een toelichting op de resultaten in het derde kwartaal.

Prijsverlagingen zijn volgens Goddijn mogelijk omdat Tomtom de kosten van vooral de nieuwe apparaten sterk terug heeft weten te dringen. Dat blijkt uit het brutomargecijfer van bijna 49 procent, waar het bedrijf gisteren financiële analisten mee verbaasde. „Ondanks dat we de verkoopprijzen al verlaagd hebben”, stelt Goddijn.

Volgens Goddijn is het niet nodig die hoge marge vast te houden, waardoor het makkelijk is iets aan de verkooprijs te doen. „We gaan uit van een gemiddelde van 40 procent.”

Het laatste kwartaal is in de VS verreweg het belangrijkste als Amerikanen elkaar met Thanksgiving en Kerst flinke cadeaus gaan geven. „In de VS moet je dan ongeveer de helft van de omzet halen”, zei Goddijn. Juist voor die laatste maanden in de VS aanbreken, heeft Tomtom zijn zaken op orde. „We hebben er in het afgelopen kwartaal hard aan gewerkt om ons merk beter te positioneren en om betere plekken in de winkels te krijgen. Daarvan zien we langzaam maar zeker het effect.”

Over het bod op kaartenmaker Tele Atlas wilde Tomtom vanmorgen niets zeggen. De koers van Tele Atlas staat sinds Tomtom begin augustus een bod van 21,25 euro uitbracht ruim boven dat niveau. Gisteren sloot Tele Atlas op 22,89 euro.

„We lopen op schema”, zegt Goddijn. Het is voor Tomtom eerst wachten op goedkeuring van de Europese Commissie, die voor 4 december, als het bod afloopt, wordt verwacht. „We denken er in Brussel wel doorheen te komen.”

Met Tele Atlas zou Tomtom een van de twee grote kaartenmakers in de wereld aan zich verbinden. De andere grote speler daarin, het Amerikaanse Navteq, heeft een overnamebod van Nokia gekregen in het begin van deze maand.

De samenvoeging met Tele Atlas past in de plannen om navigatie-apparatuur veel geavanceerder te maken met voortdurende updates, file-informatie, wegwerkzaamheden en ook voor te bereiden op kilometerbeprijzing.

In het derde kwartaal bedroeg de omzet van Tomtom 427 miljoen euro, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 36 procent naar 99 miljoen euro.

Tomtom was gisteren de sterkste stijger onder de AEX-fondsen met een koersstijging van bijna 9 procent naar 61,75 euro. Zo hoog stond het bedrijf nog nooit.

    • Daan van Lent