Televisie Voorkeur

Interview met BBC-journalist Alan Johnston, die eerder dit jaar maandenlang in Gaza door de militante groepering Army of Islam werd vastgehouden. Panorama special: Alan Johnston, BBC1, 22.00-23.00u. BBC reporter Alan Johnston, center right , is escorted at deposed Palestinian Prime Minister Ismail Haniyeh of Hamas' house following his release in Gaza City, early Wednesday, July 4, 2007. British reporter Alan Johnston, looking pale and frail, told The Associated Press on Wednesday that he was "OK" after being released from nearly four months in captivity. Hamas announced Johnston's release shortly before. (AP Photo/Khalil Hamra) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Krijg je als verslaggever in Uruzgan van Defensie de vrijheid de reportage te maken die je wilt? Die vraag wordt beantwoord door Volkskrant-verslaggever Deedee Derksen en Bart Nijpels van KRO’s Reporter. Verder aandacht voor kinderarbeid in India, een thema dat op aandringen van de Kamer door koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek wordt aangekaart. Volgens officiële cijfers werken bijna dertien miljoen kinderen in India. Ned.1, 19.30-20.00u.

Netwerk. Aandacht voor de stichting Herstelling, die (onder andere) Marokkaanse jongeren resocialiseert en een vak leert. Het project is een succes, het aantal cliënten steeg van een handvol enkele jaren geleden tot meer dan honderd nu. Verder aandacht voor de NAVO-top in Noordwijk. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. Verslag uit het door branden geteisterde gebied in Californië, waar vandaag president Bush op bezoek komt. En een reportage uit India over een experimenteel project waar Nederlandse meisjes die het slachtoffer zijn geworden van loverboys, worden opgevangen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Spraakmakers. Godelieve van Heteren praat met Jan Pronk. Het Gesprek, 19.00-20.00u.

De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk en zijn tafelheer Koos Postema ontvangen onder anderen de actrices Halina Reijn, Monic Hendrickx en Sanneke Bos. Zij spelen in de nieuwe Nederlandse speelfilm Nadine die vandaag in première gaat. Ook dj Giel Beelen is te gast. Hij maakte vanmorgen in zijn radioprogramma bekend dat hij bij 3FM blijft en geen overstap maakt naar Radio 538. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gordon praat over zijn omstreden rol als jurylid bij de talentenjacht Idols. Bram Moszkowicz vertelt waarom hij de veertienjarige verdachte van de dodelijke steekpartij op het Technisch College in Amsterdam-Slotervaart verdedigt. Ook gaat hij in op het proces-Holleeder. En Marcel van Dam schuift aan naar aanleiding van de bundeling van zijn Volkskrant-columns. Ned.1, 23.10-0.05u.

informatief

De mensen van het vmbo. Afl. 3: Toi, toi, toi. Lydia heeft het hele jaar hard getraind. Mag zij meedoen met de prestigieuze schoolmusical? Ned.2, 19.25-19.55u.

Andere tijden: Prinses Irene Brigade. Het Nederlandse leger in ballingschap was in 1941 zo slecht getraind dat Prins Bernhard aanvankelijk weigerde de naam van zijn dochter Irene eraan te verbinden. Toch streed de Prinses Irene Brigade een paar jaar later onder geallieerd bevel voor de bevrijding van Nederland. Slechts enkelen kunnen daar nu nog over vertellen. Ned. 2, 21.25-22.00u.

The truth about property. Driedelige reportageserie over de problemen rond het kopen van een huis. Hoe ver gaan potentiële huizenkopers om te krijgen wat ze willen? BBC 2, 21.00-22.00u.

documentaire

Holland Doc: There is no Authority but Yourself. Filmisch portret van het laatste Engelse punk-bolwerk. De anarchistische punkband Crass (1977-1984) bleef trouw aan anti-commerciële idealen. Crass bestaat nog steeds als een commune in een rustig plaatsje buiten Londen, Dial House, een veilige haven voor principiëlen die nog vasthouden aan de oude punk-slogan ‘Do it yourself’. Portret van een aantal oud-leden van Crass, zoals de voormalige drummer Penny Rimbaud en zanger Steve Ignorant. Ned.2, 22.50-23.50u.

kunst

Manuscripta. Boekenprogramma, waarin Marita Mathijsen praat met Herman Pleij, hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

The power of art: Rembrandt - De samenzwering van de Batavieren. Serie documentaires waarin zeven meesterwerken worden besproken die voor een keerpunt in de kunsthistorie hebben gezorgd. Naar onze esthetische normen is het destijds omstreden schilderij De samenzwering van de Batavieren van Rembrandt een indrukwekkend meesterwerk en een eerbetoon aan de kracht van het volk. Canvas, 23.30-0.25u.

amusement

World Solar Challenge. Verslag van een race met door zonne-energie aangedreven auto’s. De wedstrijd gaat over ruim drieduizend kilometer dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. RTL7, 23.20-23.50u.

De nieuwste show. Satirisch programma waarin het belangrijkste nieuws op eigenzinnige wijze teruggebracht wordt tot de rauwe essentie. Ned.3, 23.00-23.25u.

Sport

NOS Studio Sport. Rechtstreeks verslag van het UEFA Cup-duel Zenit St. Petersburg-AZ, met een nabeschouwing. Ned.1, 17.25-19.25u.

Sporza. Rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd Anderlecht-Hapoel Tel Aviv. Canvas, 20.30-22.50u.