Suu Kyi spreekt junta

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft vandaag een gesprek gevoerd met regeringsbemiddelaar Aung Kyi. Dat heeft een anonieme diplomaat gemeld.

Suu Kyi werd vandaag met drie auto’s opgehaald bij haar huis in de voormalige hoofdstad, waar zij twaalf van de afgelopen achttien jaar op last van de junta onder huisarrest is verbleven, en naar een gastenverblijf van de regering gebracht. Het is onbekend waar Suu Kyi en Aung Kyi over gesproken hebben.

Aung Kyi, een gepensioneerde generaal die tot gisteren onderminister van Landbouw was maar gisteren werd gepromoveerd tot minister op hetzelfde departement, is op 8 oktober aangesteld als ‘minister voor Relaties’. Dat gebeurde na een voorstel van de speciale VN-gezant voor Birma, Ibrahim Gambari, die het regime bezocht nadat het de groeiende demonstraties van oppositie en geestelijkheid had neergeslagen.

Aung Kyi’s exacte taak is niet openbaar gemaakt. Waarschijnlijk zal hij de contacten van Suu Kyi met de junta en de VN coördineren. Gambari maakt momenteel een reis door de regio om steun te vragen voor democratische hervormingen in Birma, en zal het land begin volgende maand bezoeken. In november komt ook Paulo Sergio Pinheiro, onderzoeker van de VN, naar Birma om opheldering te krijgen over mensenrechtenschendingen tijdens de opstand van eind vorige maand. (AP)