Staat schond privacy

De Nederlandse staat heeft de privacy van voormalig rechercheur Joost van Vondel geschonden die ruim tien jaar geleden werd gehoord door de enqûetecommissie Van Traa. Dit heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vanochtend bepaald.

Van Vondel werd in 1998 wegens meineed veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Later werd dit door het Gerechsthof teruggebracht tot drie maanden. Als bewijsmateriaal stonden gesprekken centraal die door de zogeheten ‘Sapman’ waren opgenomen. Aan deze infiltrant had de recherche afluisterapparatuur ter beschikking gesteld, maar dat was volgens het Hof niet volgens de wettelijke regels gebeurd. Daardoor werd de privacy van Van Vondel geschonden. Als er sprake is van een ‘cruciale bijdrage’ van de overheid, dan moet de overheid zich houden aan zijn de strenge privacyregels van het Europese Verdrag.

De ex-rechercheur en zijn toenmalige collega Klaas Langendoen kregen halverwege de jaren negentig bekendheid toen zij met een integraalhelm werden gehoord door de enqûetecommissie. Volgens advocaat G. Spong is met de uitspraak van het Hof een voorlopig einde gekomen aan tien jaar juridische strijd. Als de staat niet in beroep gaat, begint Spong een herzieningsprocedure bij de Hoge Raad.