‘Sport niet voor Hof’

Nederland steunt de Europese voetbalbond UEFA in zijn strijd voor meer autonomie. De PvdA-staatssecretarissen Bussemaker (Sport) en Timmermans (Europese Zaken) willen dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wetten maakt die de zeggenschap van sportbonden bekrachtigen. De belangenorganisatie van Europa’s grootste voetbalclubs (waaronder Ajax en PSV) heeft altijd geprotesteerd tegen de UEFA-lobby.

Bussemaker vraagt vandaag, samen met haar Franse collega Laporte, tijdens een informeel overleg met de Europese sportministers en staatssecretarissen in Lissabon steun voor het Nederlandse standpunt. In een interview in het tijdschrift Voetbal International verduidelijken Timmermans en Bussemaker het standpunt van het Nederlandse kabinet. „De sport mag niet meer afhankelijk zijn van het Europees Hof”, zegt Bussemaker in het artikel. Nu beslist het Europees Hof van Justitie in sportconflicten waarover Europese regelgeving onduidelijk is. De Europese Commissie wil dit zo houden.

UEFA-maatregelen om de macht van grote clubs te beperken, zoals het stellen van eisen aan de hoeveelheid gekochte spelers van een club, kunnen in strijd zijn met regels voor vrij werknemersverkeer. „De nationale markt moet beschermd worden. Anders wordt Liverpool-Ajax straks altijd 10-0”, aldus Timmermans.