`Schaakmoordenaar` Rusland schuldig

Moskou. Een 32-jarige Russische winkelbediende die werd verdacht van 48 moorden, is gisteren schuldig bevonden door een jury in Moskou. Aleksandr Pitsjoesjkin heeft zelf gezegd 61 mensen te hebben vermoord. Hij wilde in zijn leven 64 moorden plegen, ”evenveel als er velden op een schaakbord staan”. Pitsjoesjkin sloeg de meeste van zijn slachtoffers, vooral bejaarde alcoholisten, dood in het Bitsevskipark in Moskou, na ze dronken te hebben gevoerd. De doppen van de wodkaflessen die hij daarvoor gebruikte, legde hij op de vakjes van zijn schaakbord. De strafmaat wordt later deze week bepaald. Tegen Pitsjoesjkin is levenslang geëist, waarvan de eerste 15 jaar in een isoleercel. Veel Russen vinden dat hij de doodstraf zou moeten krijgen, maar hier rust sinds 1993 een moratorium op. In 1992 werd de Rus Andrej Tsjikatilo, alias de Rostov Ripper, opgehangen, na te zijn veroordeeld voor meer dan 50 moorden.