Rice erkent fouten VS in zaak van Canadees Arar

Washington, 25 okt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft gisteren erkend dat de VS verkeerd hebben gehandeld in de zaak van de Canadese ingenieur Maher Arar. Hij werd na zijn arrestatie in New York, in 2002, naar Syrië gedeporteerd en daar gemarteld. Rice ging voor de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden niet zo ver om excuses aan te bieden. Toen Rice gevraagd werd of de VS van Syrië garanties hadden gekregen dat Arar niet zou worden gemarteld, zei ze dat haar geheugen haar in de steek liet en dat ze die vraag later zou beantwoorden. De Canadese overheid heeft Arar wel excuses aangeboden en een miljoen dollar schadevergoeding betaald. De VS behandelden Arar als terreurverdachte op basis van Canadese inlichtingeninformatie, die later vals bleek.