Rexel biedt 3 miljard voor Hagemeyer

Het Franse handelshuis Rexel heeft vanmorgen een bod uitgebracht op de Nederlandse concurrent Hagemeyer. Het bod van 4,60 euro per aandeel waardeert Hagemeyer op 3 miljard euro.

Rexel zal de Amerikaanse, Aziatische en een klein deel van de Europese activiteiten van Hagemeyer doorverkopen aan Sonepar, het Franse bedrijf dat eerder deze maand een vijandig bod uitbracht op het Nederlandse handelshuis. Sonepar trok vanmorgen zijn bod van 4,25 euro per aandeel in.

Rexel schat 3,6 miljard aan zijn omzet toe te kunnen voegen door de overname van Hagemeyer en zou daardoor verreweg het grootste handelshuis ter wereld worden. Hagemeyer had vorig jaar een omzet van 6 miljard euro. Het bedrijf uit Naarden, waarvan bekend is dat het onafhankelijk wil blijven, zei vanmorgen alleen dat het „kennis” had genomen van de actie van Rexel, en zich te beraden.

De bieding van Rexel opent een nieuw hoofdstuk in de strijd om Hagemeyer, distributeur van gereedschap, veiligheidshelmen en elektrotechnische materialen voor de bouw en industrie. Sonepar wilde eerder deze maand 4,25 euro betalen, een bedrag dat deze week door Hagemeyer-topman Rudi de Becker als „veel te laag” werd afgedaan. De topbestuurders van Hagemeyer hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd dat zij liever onafhankelijk blijven en De Becker zei gisteren dat hij het bedrijf niet in de etalage wilde zetten. De Becker werd gesteund door de aandeelhouders in zijn afwijzing van het bod van Sonepar.

Speculerend op een tegenbod van Rexel dreven die beleggers de koers in de afgelopen weken op tot boven de 5 euro. Gisteren sloot Hagemeyer op 4,82 euro.

Ook Sonepar kocht aandelen en bouwde een belang op van ruim 10 procent. Rexel zei in eerste instantie alleen zijn strategische opties te heroverwegen, nadat het eerder had gezegd geen overnames groter dan 250 miljoen euro te willen doen om de tijd te nemen de eerdere overname van GE Supply, een voormalige dochter van General Electric, te integreren. „Het is nu eenmaal een unieke mogelijkheid”, zei een woordvoerder van Rexel vanmorgen. „Je formuleert nooit in je strategie om de nummer drie op de markt te gaan overnemen.”

De financiële markten leken vanmorgen niet meer te geloven in de onafhankelijkheid van het bedrijf uit Naarden. Vanmorgen daalde de koers met 3,11 procent en deze stond rond het middaguur op 4,67 euro, nadat de koers eerder op de ochtend zelfs tot de biedprijs van 4,60 euro was gezakt.