Reptielen zijn paar miljoen jaar ouder

Londen. Oeroude pootafdrukken van een hagedisachtig dier, die zijn ontdekt in Canada, wijzen erop dat reptielen één tot drie miljoen jaar eerder zijn ontstaan dan tot dusver is aangenomen. De Britse wetenschapper Howard Falcon-Lang van de universiteit van Bristol ontdekte het 315 miljoen jaar oude spoor in fossielrijke kliffen langs de kust van New Brunswick. Hij publiceerde zijn ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Geological Society of London. Het is aannemelijk dat de pootafdrukken afkomstig zijn van de hagedisachtige Hylonomus lyelli. De oudste gefossiliseerde botten van dit dier zijn ontdekt in dezelfde afzettingen bij Brunswick. Volgens Falcon-Lang liggen de pootafdrukken bijna een kilometer onder de rotsformatie met de fossiele botten. Daaruit concludeert hij dat de pootafdrukken ten minste een miljoen jaar ouder zijn.