Pubereten (4)

Dames eten over het algemeen anders dan heren. Ingegeven door de bijkans hysterische aandacht in de media voor het mooie lijf, wil de vrouw groenvoer op zijn tijd en is ze ook eerder te paaien voor een bak muesli dan de man. De flesjes ‘vers’ vruchtensap en smoothies vinden gretig aftrek in het schap van de supermarkt en als snackje eerder een rijstwafel met smeerkaas (dat het nog bestaat!) dan een gefrituurde vethap.

Een salade doet het altijd goed, niet zomaar groene sla met een simpele dressing, maar een aangeklede salade: gebakken nootjes, croutons en veel hardgekookte eieren bedekken de sla met avocado, tomaat en maïskorrels. Daarbij een warm uienbroodje of een afgebakken ciabatta en de dames zijn helemaal gelukkig.

Het eten van veel groen is natuurlijk alleen maar toe te juichen, maar drie keer per week dezelfde sla op tafel wordt ook wat eentonig dus ook daar moet de nodige variatie in aangebracht worden, bovendien het oog wil ook wat. Vooral Thaise salades doen het altijd mooi op het bord. Frisse kleuren vaak aangemaakt met een dressing die ook fris van smaak is. Bijna alle dressings voor Thaise salades bevatten de drie basiselementen: knoflook, Thaise chilipepers en limoensap. De chilipeper is natuurlijk altijd onderwerp van gesprek, de een kan nu eenmaal beter tegen scherp dan de ander. Door de zaadjes te verwijderen wordt het grootste gedeelte van de scherpte teniet gedaan en bovendien contrasteert de frisheid van de tomaten en de komkommer sterk waardoor het scherpe tintje precies goed is.

Thaise rundvleessalade (4 personen):

500 g malse runderbiefstuk, uit een stuk van ongeveer 3 cm dik

1 eetlepel sesamolie

50 g ui, in ringen gesneden

2 tomaten, in partjes gesneden

een halve komkommer, in schijfjes gesneden

een halve krop Romeinse sla, gewassen en in stukken gescheurd

1 rode of groene Thaise chilipeper, zaadjes verwijderd, in dunne ringetjes

100 g cashewnoten, geroosterd

Voor de dressing:

4 eetlepels vissaus (nam pla)

1 theelepel sesamolie

4 eetlepels vers limoensap

2 knoflooktenen, gesnipperd

2 eetlepels verse koriander, fijngehakt

4 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Smeer de biefstuk rondom licht in met sesamolie. Verhit een grillplaat. Gril de biefstuk aan beide kanten 3 minuten. Het vlees moet mooi rosé zijn. Snijd het vlees met een scherp mes in dunne reepjes.

Meng voor de salade de ui, tomaten, komkommer, Romeinse sla en chilipeper door elkaar. Meng daar de geroosterde cashewnoten doorheen en tot slot de reepjes gebakken biefstuk.

Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en schep deze door de salade.

Praat mee over pubereten op nrc.nl/kokenetc

Janneke is op vakantie. Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam, vervangt haar deze week.