Omslag op komst

Zondag is een aantrekkende zuidwestenwind het eerste teken van een omslag. Begin volgende week is het wisselvallig met soms veel wind en van tijd tot tijd regen of buien. Voordat het zover is hebben we te maken met kalm oktoberweer met veel bewolking en vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Vanavond en vannacht zorgt een vrijwel gesloten wolkendek ervoor dat de temperatuur maar langzaam omlaag gaat. Uiteindelijk wordt het langs de oostgrens een graad of 4 à 5, direct aan zee wordt het niet veel kouder dan 7 of 8 graden.

Morgen blijft het grijs, al wordt het wolkendek in de middag wel wat dunner, waardoor op diverse plaatsen de zon heel even kan doorbreken. Het blijft in het hele land droog en bij weinig wind uit een oostelijke richting loopt het kwik op naar 11, in het zuiden van het land lokaal 12 graden. In het weekend draait de wind naar het zuidwesten. Dit heeft een positief effect op de temperatuur, want met 13 tot 15 graden is het iets te zacht voor eind oktober. De bewolking blijft aanwezig, maar tot zondagavond blijft het droog. Wel trekt zondag de wind aan tot kracht 6 langs de westkust. Volgende week krijgen depressies meer invloed in het westen van Europa en dus ook in ons land. De bewolking blijft hardnekkig, maar is een stuk dikker waardoor het dagelijks tot regen of buien komt. Ook de wind schiet soms behoorlijk uit en het wordt ’s middags zo’n 12 graden.