OM rolt bende op die meisjes smokkelde

Bij een internationale actie hebben politie en justitie een organisatie opgerold die vermoedelijk jarenlang op grote schaal minderjarige asielzoekers, overwegend meisjes, van Nigeria naar Nederland bracht.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de bende ervan kinderen onder valse voorwendsels te hebben geronseld om ze vervolgens elders in Europa in de prostitutie te laten werken. Op verschillende plaatsen in Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden – zijn gisterochtend dertien verdachten gearresteerd. Zij worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Op de adressen van de verdachten trof de politie tien illegale vreemdelingen aan. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Op verzoek van het landelijk parket zijn gisteren ook in New York, Madrid, Antwerpen en Coventry (Verenigd Koninkrijk) vijf Nigeriaanse verdachten aangehouden. Vorige week werd een zesde verdachte al aangehouden in Dublin. Het landelijk parket heeft inmiddels om uitlevering aan Nederland gevraagd. Het onderzoek naar deze mensensmokkelzaak leidde tot intensieve samenwerking met de autoriteiten in Spanje, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de VS.

De mensenhandelaren voorzagen de Nigeriaanse slachtoffers van valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol. In Nederland kon de criminele organisatie volgens het landelijk parket „betrekkelijk makkelijk greep houden op de slachtoffers”, omdat deze in open opvangcentra werden geplaatst. Volgens een woordvoerder van het OM waren de opvangcentra een manier voor tijdelijke huisvesting, en was het nooit de bedoeling dat de meisjes daadwerkelijk asiel zouden krijgen.

Uit een inventarisatie van de marechaussee blijkt dat sinds 2006 ongeveer honderdveertig minderjarige Nigeriaanse asielzoekers met onbekende bestemming zijn vertrokken. In een aantal gevallen kon de recherche dit nog tegenhouden. Verschillende meisjes zijn aangetroffen in de straatprostitutie in Frankrijk, Italië en Spanje.