Om naar uit te kijken

THEATER

Oblomov Het Zuidelijk Toneel speelt Oblomov, een toneelbewerking van de roman van Gontsjarov, over de Russische nietsnut die zijn passieve maar rijke gevoelsleven niet wil laten verstoren door de werkelijkheid. Bert Luppes is Oblomov, René van ’t Hof zijn schuifelende knecht, en Niek van der Horst zijn kordate vriend Stolz.

Première 24 vanavond Parktheater Eindhoven. Tournee t/m 24 jan. Inl. 040-2460656 of www.hzt.nl

POP

Editors Waar debuutalbum The Back Room uit 2005 het viertal al stevig op de kaart zette, zorgt de nieuwe cd An End Has A Start er voor dat Editors uit Birmingham toetreden tot de eredivisie van de internationale popmuziek. Bij de opnamesessies in Ierland werd de magistrale, breed uitwaaierende sound groots en meeslepend vastgelegd. Het donkere doemgevoel van Joy Division en de verheven galmpop van Echo & the Bunnymen zijn nooit ver weg.

29 okt 013, Tilburg, 30 okt Paradiso, Amsterdam.

MUZIEK

Literair concert Het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Toonkunstkoor Amsterdam en Het Toneel Speelt geven samen een literair concert met langzame korte muziekstukken van Bach tot Dean en de Psalmensymfonie van Stravinsky, afgewisseld met overwegend twintigste eeuwse poëzie, voorgedragen door acteurs Carine Crutzen en Mark Rietman. Sylvain Cambreling dirigeert.

27 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res. 020 6718345

LITERATUUR

Zomersprookjes Gedurende de hele zomer reisden zeventig glazen reuzenschelpen langs de Nederlandse kust, met daarin verborgen luidsprekers waaruit door dichters en schrijvers ingesproken teksten over de zee waren te horen. In het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam vindt dit weekeinde slotmanifestatie plaats van deze Zomersprookjes Daar worden ze voor de laatste keer tentoongesteld.

Expositie Zomersprookjes. Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam. 27/10 12-22u; 28/10 10-14u. www.zomersprookjes.nl; www.muziekgebouwaanhetij.nl

DANS

Holland Dance Festival Op 30 oktober start de 11de editie van het Holland Dance Festival in Den Haag, met 70 voorstellingen, workshops en parades. Hoogtepunten zijn onder meer Nacho Duato met zijn eigen gezelschap Companía Nacional de Danza met zijn voorstelling Alas (Wings). En Japanse theatermaker Shusaku Takeuchi is er met de voorstelling The Butterfly Project . Tachtig moeders en dochters uit de Haagse regio bevolken de stad en zorgen voor onverwachte ontmoetingen. De vlinders komen uiteindelijk samen voor een voorstelling in het Atrium van het Stadhuis.

30 okt t/m 18 nov in Den Haag. Inl www.hollanddancefestival.nl

PERSGESCHIEDENIS

K’ranti! Van 25 oktober tot 2 maart 2008 is in het Persmuseum in Amsterdam de tentoonstelling K’ranti! De Surinaamse pers, 1774-2007 te zien. Aan de hand van originele kranten en tijdschriften wordt de persgeschiedenis van Suriname in beeld gebracht. Op 10 augustus 1774 verscheen de eerste krant in Suriname, getiteld De Weeklycksche Woensdaagsche Surinaamse Courant. In de 18de en 19de eeuwe publiceren kranten en tijdschriften vooral nieuws en advertenties, hoewel sommige titels ook commentaren afdrukken. In de 20ste eeuw zijn er kranten voor elke bevolkingsgroep in de Surinaamse samenleving. In 2008 zal er een publicatie verschijnen over de Surinaamse persgeschiedenis. Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt tevens de website www.surinaamsepers.net gelanceerd.

K’ranti! T/m 2 mrt 2008. Persmuseum, Zeeburgerkade 10, 1019 HA Amsterdam. Inl 020-468 0505 & www.persmuseum.nl