Museumplein: weer nieuw

Het Amsterdamse Museumplein, acht jaar geleden geheel heringericht, zal voor een groot deel opnieuw worden verbouwd. Het plein moet beter aansluiten op de veranderende omgeving, wanneer Stedelijk en Rijksmuseum zijn gerenoveerd en uitgebreid.

De gemeente Amsterdam, stadsdeel Oud-Zuid, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw hebben daarover overeenstemming bereikt. Het opnieuw vernieuwde plein moet eind 2009 gereed zijn – kosten, geschat: tien miljoen euro. De betrokken instanties hopen op bijdragen van rijk, provincie en private partners. Het in 1999 voltooide plein naar ontwerp van de Zweeds-Deense architect Sven-Ingvar Andersson kostte 28,5 miljoen gulden, in euro’s en gecorrigeerd voor inflatie zou dat nu 16,4 miljoen zijn.

Het Museumplein moet volgens stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries „allure krijgen, een visitekaartje voor de stad zijn.” Hoe plein er gaat uitzien, is nog onduidelijk. Wel zal volgens een woordvoerder van Oud-Zuid „het goede van het oude ontwerp worden behouden.” Wat het goede is, moet nog worden vastgesteld. „Nog niets staat vast, ook niet het behoud van de vijver bij het Rijksmuseum.” Wel is duidelijk dat het plein geschikt moet blijven voor grootschalige manifestaties.

Het Museumplein, het grootste in Europa, moet meer gaan aansluiten op de vernieuwde omgeving. Het Stedelijk Museum zal zijn bezoekers in de toekomst vanaf het Museumplein ontvangen, het Rijksmuseum wordt toegankelijk via een onderdoorgang die uitkomt op het plein.

Het plein zoals door Andersson ontworpen, heeft veel kritiek opgeroepen. Het ‘ezelsoor’ boven de ingang van de ondergrondse supermarkt was hinderlijk bij het ontwerp voor een nieuwe vleugel aan het Stedelijk Museum. Anderssons plan was ook niet foutloos uitgevoerd. De grote grasvlakten aan de zuidkant waren slecht gedraineerd en vaak drassig.